HRABROST I SAOSJEĆANJE

Djeca na Robloxu organiziraju vlastite propalestinske proteste

Djeca koja ne mogu izaći i protestirati protestiraju na Robloxu. Ovo me doslovno rasplakalo i dalo mi je toliko nad, napisao je korisnik

Djeca daju podršku Palestini u virtualnom svijetu. TikTok

M. Z.

31.10.2023

U jeku izraelsko-palestinskog sukoba, djeca su počela organizirati vlastite propalestinske proteste u popularnoj videoigri Roblox. Jedan korisnik X-a podijelio je objavu u kojoj je otkrio da se njegova 15-godišnja sestrična "nije mogla pridružiti protestu pa je otišla na jedan na Robloxu".

Ona je tek jedna od stotina djece koja protestiraju u virtuelnom svijetu kako bi nadoknadila činjenicu da ne mogu prisustvovati protestima u stvarnom životu.

Drugi korisnik objavio je video koji prikazuje stotine avatara kako marširaju s palestinskom zastavom i natpisima "Solidarity Untukmu Palestine" ("Solidarnost za Palestinu").

Na TikToku se pojavio snimak djece u Maleziji koja protestiraju na platformi.

@devotedly.yours Kids in Malaysia are protesting on Roblox for a free Palestine 🥹🤧#palestine ♬ original sound - kurd🇭🇺فلسطين🇯🇴✅🇯🇴🇯🇴

Mnogi odrasli i mladi iskazuju svoju ljubav i podršku djeci koja pronalaze načine da zahtijevaju slobodnu Palestinu.

- Djeca koja ne mogu izaći i protestirati protestiraju na Robloxu. Ovo me doslovno rasplakalo i dalo mi je toliko nade - napisao je korisnik.

- Današnja djeca imaju više hrabrosti i saosjećanja od mnogih odraslih koje poznajem - kaže još jedan.

Jedan je korisnik također rekao da ovo nije prvi put da djeca koriste internetske prostore kako bi iskazala podršku političkim i humanitarnim pitanjima. Pojasnio je da je prvi put čuo za Palestinu kao srednjoškolac jer je tada bio organiziran protest putem stranice za videoigre Stardom, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.