TEHNOLOŠKI GIGANTI

Pljušte optužbe: Apple kaže da su Androidi "uređaji za masovno praćenje"

Dokumenti koji su isplivali u javnost otkrivaju da Apple otvoreno kritikuje Google zbog politike privatnosti

Tenzije između Applea i Googlea su se dodatno zaoštrile. Computerhoy.com

E. Ag.

7.11.2023

U antimonopolskom procesu protiv Googlea koji vodi američko ministarstvo pravde (DOJ), tenzije između Applea i Googlea su se dodatno zaoštrile.

Dokumenti koji su isplivali u javnost otkrivaju da Apple otvoreno kritikuje Google zbog politike privatnosti, nazivajući Android platformu "masivnim uređajem za praćenje".

Ovu kontroverznu prezentaciju, naslovljenu "Takmičenje u vezi s privatnošću", poslao je Edi Kju, potpredsjednik Appleovih usluga, direktno CEO-u kompanije Timu Kuku. U dokumentima Apple ističe svoju prednost u pogledu privatnosti korisnika, suprotstavljajući se Googleovim pristupima u ovoj oblasti.

Prema izvoru, Apple u dokumentima navodi da kombinovanje podataka korisnika služi isključivo unapređenju korisničkog iskustva, dok Googleova praksa kombinovanja podataka između različitih usluga ostavlja mnogo prostora za sumnju. Jedan od primjera koji Apple navodi jeste povezivanje podataka iz Google Voice Searcha sa Google nalogom korisnika, dok Apple ističe da podaci iz njihovog digitalnog asistenta Sirija ostaju izolovani, piše Telgegraf.rs.

Ova dinamika baca svjetlo na Appleovu strategiju korištenja problema privatnosti konkurencije kao sredstva za privlačenje korisnika na iOS platformu.

Uprkos tome što svi mobilni uređaji prate korisnike, Apple se pozicionira kao lider u oblasti privatnosti, posebno nakon uvođenja sistema dozvola za praćenje oglasa sa iOS 14.5, koji je drastično smanjio mogućnosti praćenja na iPhone uređajima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.