NAPREDNA TEHNOLOGIJA

Nova AI tehnologija poništavanja buke će vam omogućiti da birate zvukove koje želite čuti

Slušalice putem pametnog telefona filtriraju okolnu buku, dok korisnici mogu odabrati specifične zvukove

Ovaj napredak predstavlja značajan korak u tehnologiji slušalica sa poništavanjem buke. English harmony

E. Ag.

12.11.2023

Istraživački tim Univerziteta u Vašingtonu razvio je naprednu tehnologiju slušalica s poništavanjem buke koja koristi duboko učenje. Ova tehnologija, nazvana "semantičko slušanje", omogućava korisnicima da selektivno biraju koje zvuke žele da čuju.

Cvrkut ptica

Slušalice putem pametnog telefona filtriraju okolnu buku, dok korisnici mogu odabrati specifične zvukove, kao što su sirene, plač bebe, govor, zvuk usisivača ili cvrkut ptica, koje žele da uključe.

Tim je svoj rad predstavio 1. novembra na konferenciji UIST '23 u San Francisku, s planom da u budućnosti lansira komercijalnu verziju sistema. Profesor Šajam Golakota, jedan od autora studije, istakao je izazove u razvoju ovog sistema. Potrebno je da algoritmi obrade zvukove za manje od stotinke sekunde, kako bi zvuk bio sinhronizovan sa vizuelnim percepcijama korisnika.

Sistem "semantičkog slušanja" radi na povezanom pametnom telefonu, zbog brzine obrade podataka, i čuva prostorne tragove kako bi korisnici mogli realistično da percipiraju zvukove u svojoj okolini. 

Sigurnost pješaka

Tokom testiranja u različitim okruženjima, sistem je efikasno izdvajao određene zvukove dok je uklanjao nepotrebnu buku.

Međutim, istraživači su primijetili izazove u razlikovanju zvukova sa sličnim karakteristikama, kao što su pjevanje i govor, što bi se moglo poboljšati dodatnim treniranjem modela na realnim podacima, piše Telegraf.rs.

Ovaj napredak predstavlja značajan korak u tehnologiji slušalica sa poništavanjem buke, otvarajući nove mogućnosti kako za svakodnevnu upotrebu tako i za specifične primjene poput poboljšanja sigurnosti pješaka ili podrške osobama sa oštećenim sluhom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.