MOSTART 2024

Direktor IDDEEA-e govorio o izazovima umjetne inteligencije u današnjem vremenu

Cilj je ovog znanstvenog skupa okupiti IT stručnjake

MoStart 2024. Fena

FENA

25.4.2024

Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, prof.dr. Almir Badnjević sudjelovalo je na međunarodnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije - MoStart 2024.

Cilj je ovog znanstvenog skupa okupiti IT stručnjake, znanstvenike i nastavnike iz cijelog svijeta koji se bave umjetnom inteligencijom i njenom primjenom u svim područjima ljudskog života.

U okviru panel diskusije pod nazivom "Elektronska registracija poslovnih subjekata", Badnjević je posebno naglasio ulogu Agencije kao lidera u digitalnoj transformaciji javnog sektora u BiH koja, kako je kazao, aktivno doprinosi ostvarivanju EU prioriteta kroz svoje inovativne pristupe digitalizaciji javnog sektora i podršku poslovnom sektoru u BiH.

Fokus je bio na značaju digitalnog potpisa koji je Agencija omogućila građanima od 1. veljače ove godine, te koje sve servise sada javne ustanove a i privatni sektor mogu ponuditi građanima u cilju olakšanja elektronske registracije, što je bitno za modernizaciju i efikasnost poslovnog sektora.

Također, govorio je i o izazovima koji proizlaze iz rapidnog razvoja AI tehnologije u današnje vrijeme.

Pored toga, značajno je napomenuti da sve ove aktivnosti koje Agencija sprovodi značajno doprinose implementaciji nekih od ciljeva EU Digitalne strategije, konkretno cilja 2 koji se odnosi na umjetnu inteligenciju i cilja 4 vezano za razvoj digitalnih vještina među građanima, priopćeno je iz IDDEEA-e.

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine u ovom kontekstu je primjer kako digitalizacijom usluga javne institucije imaju važnu ulogu u vođenju društva ka digitalnoj transformaciji čime se podstiče partnerstvo između javnog i privatnog sektora podržavajući na taj način i ostvarivanje cilja 17 UN-ovih održivih razvojnih ciljeva, dodaje se u priopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.