RUTA OD PET KILOMETARA

Jeftiniji i ne treba mu vozač: Berlin planira testirati ''lebdeći'' voz

Gradnja probne pruge koštat će, po Stetneru, 80 do 85 miliona eura

Jeftinija opcija. YouTube

M. Z.

20.11.2023

Grad Berlin planira testirati magnetsko levitacijski (maglev) voz na ruti dugoj pet kilometara, prema navodima predsjednika frakcije Kršćanskih demokrata (CDU) u gradskoj skupštini Dirka Stetnera (Stettner).

Očekuje da se će ''lebdeći'' voz biti jeftiniji i da će gradnja pruge trajati kraće nego što bi trajala gradnja nove podzemne željezničke linije, rekao je dužnosnik berlinskog CDU-a.

Osim toga, zanimljiva je informacija, pogotovo s obzirom na hroničnu nestašicu radnika u berlinskom preduzeću za javni prijevoz BVG, da će maglev voz voziti bez vozača, naglasio je Stetner.

Berlinski mediji pišu da su socijaldemokrati kancelara Olafa Šolca (Scholz) pristali na taj plan.

Gradnja probne pruge koštat će, po Stetneru, 80 do 85 miliona eura, a finansirat će se iz posebnog, pet milijardi eura vrijednog fonda za projekte koji bi trebali ublažiti klimatske promjene.

Dužnosnik CDU-a nije naveo pojedinosti o trasi, a nije poznato ni kada bi gradnja trebala početi.

Zapadni Berlin imao je od 1984. do 1991. kratku liniju za magnetske vozove M-Bahn, koja je u početnoj fazi bila probni projekt, a zatim je nakratko uključena u redovni promet. Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke projekt je napušten, napominje agencija dpa, prenosi Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.