SUMNJIVE "LIČNOSTI"

Čelnici Microsofta i Amazona odustali od konferencije zbog AI učesnice

Organizator je priznao da je jedna od najavljenih govornica zapravo žena generisana vještačkom inteligencijom sa izmišljenom titulom

Lažni profil trebao sakriti slab nivo raznorodnosti govornika. Facebook

E. Ag.

29.11.2023

Čelnici kompanija Microsoft i Amazon otkazali su učešće na predstojećoj online konferenciji o softveru kada se pokazalo da je najmanje jedna od „učesnica“ najavljenih u programu bila lažna, odnosno generisana vještačkom inteligencijom.

Lažni profil

Organizator konferencije „DevTernity“ Eduards Sizovs je preko društvenih mreža priznao da je jedna od najavljenih govornica zapravo žena generisana vještačkom inteligencijom s izmišljenom titulom, javlja AP.

Sizovs je negirao da je, kako se tvrdi, taj lažni profil trebao sakriti slab nivo raznorodnosti govornika na konferenciji ove godine i odbio je uputiti izvinjenje, piše RTCG. 

Nekoliko je sumnjivih „ličnosti“ na stranicama njegove konferencije koji su izgledali kao da nisu stvarni. Zbog tog otkrića drugi govornici brzo su se povukli sa te virtuelne konferencije koja je trebala da počne 7. decembra.

Prevareni „lažnim“ govornicima

- Ustanovila sam da sam jedina žena na dnevnom redu i da neki drugi koji su reklamirani možda nisu stvarni - rekla je Kristin Hovard, jedna od direktorica Amazonove online službe.

Direktor u Microsoftu Skot Hanselman je preko platforme X poručio da govori samo na konferencijama na kojima su učesnici inkluzivni i da je u ovom slučaju bio prevaren „lažnim“ govornicima.

- Podsjećam sve organizatore tehnoloških konferencija da je na hiljade govornika iz svih područja života, rodova, starosti i backgrounda - objavio je Hanselman.

Konferencija „DevTernity“ ranije je održavana svake godine u Rigi, a od početka pandemije samo online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.