KOMPANIJA SVE NEGIRA

Tajna hijerarhija: TikTok uveo nove interne oznake za korisnike?

Guardian piše da nove smjernice dovode u pitanje politiku TikToka prema kojoj ista pravila važe za sve

Facebook

E. Ag.

28.12.2023

TikTok je dao poseban status određenim nalozima visokog profila, a od moderatora u Evropi traženo je da budu blaži prema sadržaju koji ti nalozi postavljaju, navodi se u internim porukama u koje je Guardian imao uvid, što kompanija negira.

Više slobode

Dokumenti sugerišu da su zaposleni u viralnoj videoaplikaciji stvorili hijerarhiju korisnika, s određenim pojedincima ili grupama kojima su dodijeljene interne oznake poput "super nalog", "super nalog super nalog", "Top PGC" i "top kreator", a koje se ne pojavljuju na drugim nalozima, a koje im omogućavaju više slobode.

- Niko ne razumije šta je „super nalog“, ali nam je rečeno da budemo posebno oprezni - rekao je jedan član osoblja TikToka za Guardian.

Guardian piše da nove smjernice dovode u pitanje politiku TikToka prema kojoj ista pravila važe za sve, a čini se da nije jasno ni na koga se nova oznake "super nalog odnosi" odnose.

Međutim, TikTok tvrdi da nije tačno da je kompanija od zaposlenih tražila da budu manje strogi prema sadržaju određenih profila, već da se iste smjernice primjenjuju na sve korisnike aplikacije podjednako.

Glumci, komičari, pop zvijezde

- Ove tvrdnje o politici TikToka su pogrešne ili zasnovane na nesporazumima, također, Guardian nam nije dao dovoljno informacija o svojim tvrdnjama kako bismo mogli da ih istražimo. Naše smjernice se primjenjuju podjednako na sav sadržaj na TikToku - rekao je portparol društvenog medija za dijeljenje videosadržaja.

Među nalozima koji su dobili posebnu oznaku nalaze se nalozi glumca i komičara Rasela Brenda, Mančester junajteda, pop zvijezde Sema Smita i jutjubera Itana Pejna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.