RADI JEDNAKO DOBRO

Poznati jutjuber napravio tablet verziju PlayStationa 5

Perks je morao uložiti mnogo truda u redizajniranje sistema hlađenja

All in one PS5 konzola. YouTube

E. Ag.

23.1.2024

Popularni jutjuber pretvorio je svoj Sony PlayStation 5 u prijenosni gaming tablet. Ovaj posebni uređaj je puno manji od slim verzije Sonyjeve konzole, ali radi jednako dobro i tiši je od prijenosnih gaming računara.

Sonyjeva igraća konzola PlayStation 5 prisutna je od kraja 2020., ali je prošla kroz nekoliko promjena, posebice s lansiranjem nove slim verzije prošle jeseni. Jedna od značajnijih promjena je smanjenje veličine matične ploče. Stoga je jutjuber Metju Perks (Matthew) odlučio presaditi tu matičnu ploču u još tanji i manji uređaj, piše Bajtbox.

U suštini, ovaj mali igraći sistem posjeduje svu snagu PlayStationa 5, jer je zapravo PlayStation 5. No, kako bi sve stalo unutar manjeg i prijenosnijeg kućišta, Perks je morao uložiti mnogo truda u redizajniranje sistema hlađenja. Taj sistem zauzima veći dio prostora u uobičajenom PS5 zbog toga što procesor konzole može dostići velike temperature, i tu je Perks iskoristio svoje znanje iz hemije da bi postigao željeno rješenje.

Prijenosni sistem koristi tanje hladnjake smještene na krajevima matične ploče umjesto na vrhu, cijevi za prijenos toplote koje prenose toplotu generiranu procesorom do tih hladnjaka, te sistem od tri ventilatora kako bi pomogao u cirkulaciji vrućeg zraka kroz sistem.

Uz dodatak 3D isprintanog kućišta s postoljem, 14-inčnog 4K OLED zaslona izvađenog iz laptopa, stereo zvučnika sa subwooferrima, dobiva se all in one PS5 konzola koju možete nositi sa sobom.

Ono što mu nedostaje? Baterija. Da biste igrali, morat ćete ga priključiti, ali pošto je originalno napajanje konzole preglomazno Perks je koristio 250-vatno napajanje za laptop koje je puno tanje i prilagodio je kabal da se bolje uklapa s estetikom konzole.

Ovo nije prvi put da je DIY Perks koristio PS5 u svojim projektima. Već je stvorio tanju verziju PS5 s bakrenim okvirom prije nego što je Sony predstavio službenu vitku verziju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.