TEHNOLOGIJA

Džepni pomoćnik s vještačkom inteligencijom

Ideja koja stoji iza njegovog kreiranja je da može da obavi skoro svaki digitalni zadatak za nas

Ovaj novi gadžet ima ekran osjetljiv na dodir. CNET

Z. K.

10.2.2024

Nazvan R1, proizvod američkog startapa Rabbit je jedan je od onih uređaja koji se izdvajaju među futurističkim proizvodima predstavljenim na ovogodišnjem velikom tehnološkom sajmu CES, održanom u Las Vegasu.

Rotirajuča kamera

Ovaj novi gadžet ima ekran osjetljiv na dodir od 2,88 inča i analogni točak pored njega. Iznad se nalazi mala kutija sa kamerom, koja može da se rotira za 360 stepeni, nazvana Rabbit Eye. Pomoću nje možete snimiti sve fotografije i uputiti video pozive. Također, na bočnoj strani uređaja nalazimo malo dugme, koje ako ga pritisnete, možete dati uputstva svom Rabbit R1.

Ideja koja stoji iza njegovog kreiranja je da može da obavi skoro svaki digitalni zadatak za nas, od zakazivanja naših termina, do rezervisanja karata po najpovoljnijim cijenama, bez mrdanja prstom. Ima ugrađeni mikrofon i zvučnike, kao i MediaTek Helio P35 procesor, 4 GB RAM-a i 128 GB prostora za skladištenje.

Još zanimljiviji element je to što u potpunosti koristi prednosti vještačke inteligencije (baš kao što to radi ChatGPT) tako da nudi složena rješenja za naše različite zahtjeve.

Glasovne komande

Dajući mu pristup našim mobilnim aplikacijama, on može, na primjer, jednostavnom glasovnom komandom, sam da naruči hranu, rezerviše nam taksi, odgovori na svako naše pitanje ili čak nastavi sa složenijim radnjama.

Očigledno se R1 ne preporučuje kao alternativa pametnom telefonu, bar za sada, ali ono što moramo imati na umu je da smo tek na početku nove ere u kojoj će vještačka inteligencija dovesti do dubokih promjena u uređajima koje svakodnevno koristimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.