BATERIJA TRAJE 28 DANA

Pametna naušnica: Osim što lijepo izgleda, velika je pomoć kod praćenja zdravstvenog stanja

Iako izgleda kao modni detalj, ova naušnica ima veliki potencijal i prati zdravlje

Thermal Earring. Instagram

E. Ag.

12.2.2024

Thermal Earring je zapravo pametni uređaj koji bi se eventualno mogao koristiti za prepoznavanje znakova stresa, praćenje prehrane, tjelovježbe pa čak i ovulacije.

Prototip pametnih naušnica je otprilike veličine i težine male spajalice i ima bateriju koja traje 28 dana. Magnetna kopča pričvršćuje jedan temperaturni senzor na uho korisnika, dok drugi senzor visi oko 2,5 cm ispod njega te se koristi za mjerenje sobne temperature, piše Smartlife.

Naušnice se mogu personalizirati modnim dizajnom ili dragim kamenjem bez utjecaja na njihovu tačnost. Razvio ga je tim s američkog Univerziteta Washington, čime se tržište nosivih uređaja potencijalno obogaćuje za jedan novi.

Thermal Earring je bežični nosivi uređaj koji kontinuirano prati temperaturu ušne školjke korisnika te se kroz studiju na šest korisnika pokazala boljom od pametnog sata u očitavanju temperature kože tokom razdoblja mirovanja.

Istraživači su svoje rezultate objavili u „Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies“. Uređaj trenutno nije komercijalno dostupan. Prednost u odnosu na pametne satove, koji su mnogima ipak glomazni ili neudobni, leži u maloj masi, a primamljiv je Thermal Earring za sve koji vole nositi naušnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.