UZDRMANO TRŽIŠTE

Kraj za savitljive telefone?

Prema navodima, najmanje tri kompanije su prestale da rade na svojim projektima za proizvodnju savitljivih telefona

Channelnews

E. Ag.

18.2.2024


Najnovije glasine ukazuju na to da je tržište savitljivih telefona, koje je u jednom trenutku predstavljalo naredni korak u inovaciji pametnih telefona, sada uzdrmano.

Kako sugeriše dojavljivač Digital Chat Station (DCS), najmanje tri veća proizvođača su prekinula ili značajnije odložila proizvodnju i razvoj svojih savitljivih telefona, piše B92.

Razlog suspenzije

DCS izvještava da je jedan od pet najjačih proizvođača telefona na svijetu u potpunosti prekinuo svoje projekte na polju savitljivih uređaja. Pored toga, dvije kompanije su pauzirale razvoj svojih flip savitljivih telefona.

Razlog suspenzije ovih projekata još nije jasan, a dojavljivač nije direktno objavio o kojim proizvođačima i brendovima se radi.

Trenutno, tržištem savitljivih telefona dominiraju Android proizvođači. Samsung drži najveći dio tržišta i navodno trenutno radi na narednoj verziji svojih savitljivih telefona iz Z-serije, uključujući i model koji se trostruko savija.

Huawei, navodno, također razvija telefon koji se trostruko savija. Oppo i Vivo predstavljaju ostale veće proizvođače na ovom polju, a prethodnih godina su objavili nekoliko verzija svojih savitljivih uređaja.

Međutim, nedavni izvještaji sugeriraju da su Oppo i Vivo možda odlučili da se povuku sa tržišta savitljivih telefona. Razlog ovoga bi mogao da bude značajan pad njihovog učešća na tržištu tokom prethodne godine.

Izazov i za Apple

Ipak, od dva brenda za sada nema zvaničnih objava po ovom pitanju, pa se za sada radi samo o glasinama.

Ukoliko se glasine ispostave kao tačne, u problemima bi mogao da bude i OnePlus, jer se njihovi planovi za savitljive telefone u velikoj mjeri oslanjaju na Oppo.

Prema navodima, i Apple se suočava s izazovima u proizvodnji svog savitljivog iPhone modela, a oni se odnose na probleme s osjetljivim ekranom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.