ISPLAĆENA ODŠTETA

Chatbot prevario putnika prilikom kupovine avionske karte: Slučaj završio na sudu

I chat roboti mogu pogriješiti, pokazalo se u slučaju kompanije "Air Canada"

"Air Canadi" bi trebalo biti jasno da su odgovorni za sve informacije na svojoj web-stranici. Facebook

E. Ag.

19.2.2024

"Air Canada", najveći kanadski zračni prijevoznik, mora platiti odštetu putniku kojeg je chatbot na službenoj stranici "prevario" da plati punu cijenu karte.

Nakon smrti svoje bake Džejk Mofat (Jake Moffat) kontaktirao je chatbot "Air Canade" kako bi doznao za sniženu cijenu karte koja je dostupna svim putnicima koji hitno moraju putovati na sprovod bliskog člana porodice.

Puna cijena karte

Chatbot je savjetovao čovjeka iz Britanske Kolumbije da može odmah platiti punu cijenu karte i zatim imati 90 dana za zatražiti povrat novca. Međutim, kada je to učinio nakon povratka uposlenici avioprijevoznika rekli su mu da povrat nije moguć nakon izdavanja karte, a zatim su mu pokazali dio web-stranice gdje to piše.

Nakon što je nekoliko mjeseci kasnije proslijedio snimke zaslona chatbota kompanija "Air Canada" mu je rekla da je chatbot koristio "zavaravajuće riječi" i da će biti ažuriran. Mofat je podigao tužbu nakon ove interakcije, a jedan od članova suda Kristofer Rivers (Christopher) izašao je u javnost s izvanrednom odbranom kompanije, piše Smartlife.

- "Air Canada" tvrdi da se ne može smatrati odgovornim za informacije koje pruža chatbot. To sugerira da je chatbot zasebna pravna osoba koja je odgovorna za vlastite postupke - rekao je Rivers.

Odgovorni za informacije

Kao što se i očekivalo, sud nije prihvatio odbranu kompanije, već joj je naredio da plati Mofatu 650 kanadskih dolara odštete, razliku u kojoj je on zakinut, 36 kanadskih dolara kamata i 125 kanadskih dolara naknade.

- Iako chatbot ima interaktivnu komponentu, on je još samo dio web-stranice "Air Canada". "Air Canadi" bi trebalo biti jasno da su odgovorni za sve informacije na svojoj web-stranici. Nema razloga zašto bi gospodin Mofat trebao znati da je dio web-stranice ispravan, a drugi nije - rekao je Rivers.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.