NOVA SARADNJA

Dva savršena sata za ljubitelje naučne fantastike

Satovi "Dune" su više od običnih čuvara vremena, oni su testament Hamiltonovoj sposobnosti da prevaziđe tradicionalne granice

Dizajn inspiriran filmom. Hamilton watch

Dž. R.

4.3.2024

U saradnji koja prevazilazi jaz između filmske umjetnosti i hronološke preciznosti, Hamilton je predstavio dva sata inspirirana veoma očekivanim filmom "Dune: Drugi Dio", redatelja Denisa Vilneva.

Prirodan izbor

Ova saradnja obilježava fascinantno ukrštanje pripovjedanja i zanatskog umijeća, stvarajući satove koji nisu samo aksesoari već komadi filmske historije koje možete nositi na svom zglobu. Narativ ove saradnje počeo je kada su Vilnev i njegov majstor za rekvizite, Dag Harloker, zamislili sat koji bi rezonovao sa nadzemaljskim duhom Arakisa, pustinjske planete u srcu sage "Dune".

Hamilton, sa svojom bogatom historijom pojavljivanja u preko 500 filmova, bio je prirodan izbor za ovu namjeru. Rezultat ove saradnje bio je konceptualni "Pustinjski Sat", rekvizit dizajniran ekskluzivno za autohtone stanovnike Arakisa, Fremene. 

Iako ovaj određeni sat ostaje unutar fiktivnog univerzuma, inspirirao je dva limitirana izdanja koji donose dio Arakisa na našu Zemlju.

Futuristička vizija

Prvi od njih je Ventura XXL Bright Dune Limited Edition. Ovaj analogni sat sa kvarcnim mehanizmom pokazuje mistiku Arakisa plavim linijama na crnom brojčaniku koje ne samo da referišu na ikonične plave oči Fremena već i zasvijetle na dodir dugmeta, imitirajući sjaj arakijske noći. Ovaj sat smješten je u crni PVD-presvučeni nehrđajući čelik i ima impresivnih 52mm u prečniku.

Njegov pandan, Ventura Edge Dune Limited Edition, bira digitalni pristup. Sa svjetlucavim plavim LED ekranom postavljenim na pozadinu reljefnih elemenata dizajniranih da odjekuju estetikom filmskog rekvizita, ovaj sat također ima crno PVD-presvučeno kućište. Njegov dizajn je omaž digitalnom dobu dok ostaje vjeran futurističkoj viziji filma.

Limitirana izdanja

Svaki model je predstavljen u posebnom pakovanju inspiriranim drugim dijelom filma, čineći ih kolekcionarskim predmetima koliko i funkcionalnim satovima. Ventura XXL Bright je dostupan u limitiranom tiražu od 3.000 komada, po cijeni od 1.750 dolara, dok je Ventura Edge još ekskluzivniji, sa samo 2.000 komada dostupnih po cijeni od 2.500 dolara svaki.

Učešće Hamiltona u filmskoj industriji je legendarno, sa njegovim satovima koji igraju ključne uloge u filmovima poput "Interstellar", "Ljudi u Crnom" i "Live and Let Die". Brendov pohod u svijet "Dune" je nastavak ove baštine, spajajući fantastične elemente Herbertovog univerzuma sa Hamiltonovim inovativnim dizajnom i tehnologijom.

Svjetionik saradnje

Satovi "Dune" su više od običnih čuvara vremena, oni su testament Hamiltonovoj sposobnosti da prevaziđe tradicionalne granice satova, zalazeći u oblast pripovjedanja i filma. Oni pružaju fanovima franšize, kao i ljubiteljima satova, opipljivu vezu sa epskom sagom "Dune", pozivajući nosioce da nose dio ovog prostranog univerzuma na svojim zglobovima.

Ovi satovi su svjetionik saradnje između svijetova filma i hronologije, slaveći umjetnost i viziju koje definišu oba polja. Bez obzira da li ste fan filma "Dune", ljubitelj satova ili neko ko cijeni spoj dizajna i pripovjedanja, ovi satovi nude jedinstvenu priliku da posjedujete dio filmske i hronološke historije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.