IMAJU MIKROFON I KAMERU

Nova saradnja na polju gadgeta: Meta i Ray-Ban razvijaju pametne naočare

Ono što ih zaista čini inovativnim je integracija umjetne inteligencije

Novi pametni modeli. Meta platforms event

Dž. R.

30.3.2024

Koncept pametnih naočara prati nas već duže vrijeme, a pionir u tom području bio je Google sa svojim Glass konceptom. Iako je ideja bila inovativna, projekt je nažalost propao.

No, to nije obeshrabrilo ostale proizvođače, pa se u posljednje vrijeme mogao vidjeti niz različitih koncepata pametnih naočara.

Jedan od najnovijih dolazi od Mete (krovne tvrtke Facebook-a) u saradnji s poznatim proizvođačem naočara Ray-Banom. Njihove pametne naočare opremljene su mikrofonom i kamerom, a omogućuju snimanje fotografija i videozapisa, kao i reprodukciju glazbe.

Integracija AI

No, ono što ih zaista čini inovativnim je integracija umjetne inteligencije (AI). Uz AI na Ray-Ban Meta naočalama moći ćete koristiti kameru za prepoznavanje objekata i životinja, kao i za prevođenje govora (trenutno dostupno na engleskom, talijanskom, francuskom, njemačkom i španjolskom jeziku).

AI funkcionalnost se aktivira glasovnom komandom “Hej Meta” i trenutno se nalazi u fazi testiranja. Meta planira distribuirati ove karakteristike sljedeći mjesec.

Iako su trenutne funkcionalnosti prilično ograničene, prostor za rast i razvoj koncepta je ogroman. Pametne naočare imaju potencijal postati našim svakodnevnim pratiteljem, a integracija AI-ja otvara nove mogućnosti za interakciju s okolinom i komunikaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.