TEHNOLOGIJA

CERT upozorava na novu prevaru: "Ne nasjedajte, ne uplaćujte novac i upozorite druge"

Ne cilja direktno građane već je usmjerena prema firmama i vlasnicima internetskih domena

Internetske prevare su vrlo česte. Facebook

30.3.2024

Na svojim su stranicama objavili i tekst poruke s indikatorima pomoću kojih je moguće prepoznati pokušaj prijevare.

U moru prijevara s kojima se građani susreću svaki dana, CERT je upozorio na još jednu, koja ne cilja direktno građane već je usmjerena prema firmama i vlasnicima internetskih domena.

Prevara je u svijetu poznata kao "Domain Name Scam", a ono što su dosad obično bile poruke na engleskom jeziku, sad su se pojavile i na hrvatskom.

Kako pojašnjavaju iz CERT-a, u ovoj prevari napadači se predstavljaju kao registar domena, kontaktiraju vlasnike postojećih domena i uvjeravaju ih kako neko želi registrirati domenu sličnu njihovoj.

Primjer: ako ste vlasnik domene moja-stranica.hr, uvjeravat će vas kako su zaprimili zahtjev za registraciju domene moja-stranica.com.

Zatim će vas prestrašiti kako to može imati negativan utjecaj na vaše poslovanje te nude priliku da zakupite navedenu domenu prije nekog drugog.

Za registraciju domene na 10 godina traže jednokratno plaćanje u iznosu od 297,50 eura i daju rok od 72 sata za odluku kako bi vas prisilili na nepromišljenu odluku.

Upozoravamo građane da ne ulaze u komunikaciju s pošiljateljima ovakvih poruka, ne uplaćuju novac te da informiraju druge kako ne bi nasjeli na ovaj oblik prijevare, ističu iz CERT-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.