MNOGIMA SU ZANIMLJIVI

Volite igrati kvizove na Facebooku: Evo kako to može ugroziti vašu privatnost

Prije nego što se uključite u bilo koji online kviz, provjerite vrstu kviza i programera i pregledajte politiku privatnosti

Twitter

E. Ag.

1.4.2024


Iako neki kvizovi na društvenim mrežama ne utječu direktno na vašu privatnost i sigurnost, važno je biti oprezan. Samo zato što vaši prijatelji dijele rezultate kvizova ili linkove ne znači da biste trebali i vi to da uradite.

Kvizovi koji zahtijevaju pristup informacijama na vašem Facebook profilu su opasni. Treba da budete veoma oprezni ako programer kviza traži pristup vašem javnom profilu, listi kontakata, e-mail adresi, fotografijama, objavama na vremenskoj liniji ili čak vašim porukama, piše Alo.rs.

Najbolje rješenje za zaštitu informacija i digitalnog identiteta je izbjegavanje online kvizova.

Ukoliko ste u prošlosti koristili Facebook kvizove i još volite ovaj vid zabave, preporuka stručnjaka je da slijedite ove korake:

- Analizirajte: Prije nego što se uključite u bilo koji online kviz, provjerite vrstu kviza i programera i pregledajte politiku privatnosti. Ako kviz traži lične podatke, uključujući vaše kontakt podatke i druge nepotrebne podatke, najbolje je to izbjegavati. Ovo je jasan znak profilisanja i prikupljanja podataka.

- Prilagodite podešavanja privatnosti: Pregledajte podešavanja privatnosti na društvenim mrežama i provjerite da li postoje dozvole aplikacije za kviz koje imaju pristup informacijama o vašem profilu.

- Promijenite odgovor na sigurnosno pitanje: Ako znate ili mislite da ste ikada odgovarali na kvizove koristeći odgovore na uobičajena sigurnosna pitanja, najbolje je da ih odmah promijenite.

- Ograničite količinu ličnih podataka: Ne dijelite informacije poput broja telefona ili kućne adrese na društvenim mrežama. Neka sve informacije sa vašeg profila budu privatne.

- Oprezno sa zahtjevima za prijateljstvo: Ne prihvatajte zahtjeve za prijateljstvo od nepoznatih.

- Omogućite 2FA ili MFA: Koristite bilo koji dodatni nivo sigurnosti za svoje naloge na mreži.

- Prijavite svaki sumnjivi kviz ili linkove: Ako mislite da je kviz koji vidite na mreži prevara, prijavite ga.

Upozorite svoje prijatelje i porodicu na rizike koji proizilaze iz online kvizova da biste ih zaštitili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.