NOVA EU DIREKTIVA

Nova pravila na popularnoj aplikaciji WhatsApp od danas: Jeste li ih uočili?

To znači kako korisnici mogu primati poruke svojih prijatelja koji koriste druge usluge slanja poruka, kao što su Telegram i Signal i obrnuto

Instagram

M. Z.

11.4.2024

Zbog nove EU direktive WhatsApp od četvrtka, 11. aprila, dopušta i “vanjske poruke”. To znači kako korisnici mogu primati poruke svojih prijatelja koji koriste druge usluge slanja poruka, kao što su Telegram i Signal i obrnuto.

Nova pravila također će definirati i preciznije odrediti koje su vrste sadržaja dopuštene u aplikaciji i u novo uvedenim kanalima te kako ih prijaviti. Jednako tako, nova pravila će sadržavati tehničke i pravne pojedinosti o tome kako se poruke iz WhatsAppa mogu proslijediti “podržanim aplikacijama trećih strana” ili primati od njih.

Stručnjaci kažu kako je baš to problematično jer je još nejasno kako će to biti uređeno.

Iz WhatsAppa poručuju kako će se end-to-end enkripcija poziva i osobnih poruka međusobno i dalje održavati.

– Niko drugi, čak ni WhatsApp, ne može ih pročitati ili poslušati - tvrdi kompanija.

Prema riječima stručnjaka za potrošače Rona Perdusa (Perduss), to je još nejasno.

- Ponuđači obećavaju da će pronaći rješenja i osigurati sigurnost podataka, ali zapravo postoji mali rizik - rekao je Perdus.

Prema onome što je objavio WhatsApp, da bi pristali na nove smjernice, korisnici ne moraju učiniti ništa osim nastaviti koristiti messenger nakon 11. aprila.

- Ako nastavite koristiti WhatsApp nakon 11. aprila 2024., prihvatate ova ažuriranja naših uvjeta koristiti - poručili su.

Korisnici koji žele nastaviti koristiti aplikaciju nemaju izbora. Odnosno, izbor je ostati i prihvatiti nove uvjete ili napustiti WhatsApp aplikaciju, prenosi Fenix.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.