UMJETNA INTELIGENCIJA

Microsoft razvio novi alat: VASA-1 od slike i zvuka pravi snimak osobe koja govori

Javlja se zabrinutost da bi se tehnologija mogla koristiti za zlonamjerno pravljenje dipfejkova

Može da generiše izraze lica ili pokrete glave. Microsoft

E. Ag.

21.4.2024

Microsoft je otkrio novi eksperimentalni AI alat nazvan VASA-1, koji može da kombinuje sliku ili crtež osobe sa zvukom, kako bi napravio "video" te osobe dok priča.

Može da generiše izraze lica ili pokrete glave, kao i da napravi da se usne pomjeraju u skladu sa brzinom pjesme ili govora koji je ubačen.

Istraživači iz Microsoft Research Asia centra objavili su prve rezultate rada na ovom AI modelu i na njihovim primjerima se može vidjeti da izgledaju prilično dobro.

Mada se vidi da ih je mašina napravila kad se bolje zagledate, na prvi pogled ovi videosnimci izgledaju kao pravi, pa se javlja zabrinutost da bi tehnologija mogla da se koristi za zlonamjerno pravljenje dipfejkova.

Upravo zato, istraživači su rekli da neće izbaciti ni online demo niti bilo koji način da se AI alat koristi sve dok ne budu "u potpunosti sigurni da neće biti zloupotrijebljen", mada nisu baš naveli kako namjeravaju to da izvedu.

Što se tiče benefita koje ova tehnologija donosi, istraživači su naveli da bi mogla potencijalno da bude korištena za edukaciju, kao i da se olakša onima koji imaju problema s komunikacijom, jer bi mogli da im se naprave avatari koji bi "govorili" umjesto njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.