TEHNOLOŠKI GIGANT

Sprema li Apple revoluciju: Najavili ekrane koji "sami sebe popravljaju"

Takvi ekrani mogli koristiti u telefonima, tabletima, računarima, monitorima i nosivim uređajima

"Jabuka" bi mogla da predstavi uređaj sa "samoobnavljajućim savitljivim ekranom". Twitter

E. Ag.

24.5.2024

Kada su u pitanju uređaji sa savitljivim ekranima, Apple ne želi da žuri.

Iako imaju planove u vezi s ovakvim tipom uređaja, njihovo predstavljanje ne treba očekivati još nekoliko godina, a i kada se jednom pojave, pitanje je koji će to biti uređaj.

Ranije se spominjalo kako Apple planira iPad ili čak Mac s fleksibilnim ekranom, ali tek će se pokazati kakvi su zapravo njihovi planovi, jer zvaničnih informacija, naravno, nema.

Međutim, ove sedmice pojavile su se informacije o patentu koji je Apple prijavio, a odnose se na savitljive ekrane, i prema tome bi "jabuka" mogla da predstavi uređaj sa "samoobnavljajućim savitljivim ekranom".

Na ovakvim ekranima bi trebalo da ogrebotine i druga manja udubljenja "same sebe" poprave, bez potrebe nošenja uređaja na popravku, piše B92.

Sam patent se ne odnosi na neki konkretan uređaj, već se naglašava kako bi se takvi ekrani mogli koristiti u telefonima, tabletima, računarima, monitorima i nosivim uređajima. Ovaj materijal mogao bi da pokriva samo dio na kojem se ekran savija, ili čitav ekran.

Zanimljivo je da bi ekran mogao da "zacijeli" bez ikakve potrebe za nekom korisničkom akcijom, odnosno vanjskom intervencijom.

Također, korisnici bi mogli unaprijed da odrede redoslijed kada će se ekran popraviti, odnosno „samozacijeljenje“ bi moglo da se aktivira tokom punjenja uređaja, bilo da je riječ o bežičnom punjenju ili kada se koristi kabl.

Naravno, sama prijava patenta ne znači kako će kompanija zaista jednom predstaviti takav materijal, odnosno uređaje na kojima će ekrani moći sami da se obnavljaju.

S druge strane, dobro je znati u kom smjeru razmišljaju Apple dizajneri, pa ipak postoji mogućnost da nam jednom u budućnosti budu dostupni uređaji za koje se nećemo uznemiravati ako nam padnu i ako se ošteti ekran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.