SAVJET STRUČNJAKA

Zbog sigurnosti: Ako imate ove modele iPhonea, bacite ih!

Apple prestaje s podrškom za telefone sedam godina nakon što prestane s njihovom prodajom

Modeli iPhonea koji su predstavljeni od 2008. do 2014. godine. Facebook

E. Ag.

12.6.2024

Appleovi telefoni općenito se smatraju sigurnijim od Androida jer ta kompanija godinama pruža sigurnosne nadogradnje i nadogradnje operativnih sistema starijim modelima. Sličnu taktiku počele se primjenjivati i druge kompanije, pa tako Samsung i Google nude sedam godina sigurnosnih nadogradnji, kao i nadogradnji operativnog sistema, što je čak više i od Applea koji, kada je u pitanju iPhone 15 Pro Max, nudi minimalno 5 godina.

Sigurnosna nadogradnja

Kada Apple prestane sa sigurnosnom podrškom za svoje starije telefone, o tome uvijek obavijesti javnost i korisnike kako bi ih upozorio na potencijalnu opasnost koja im prijeti od toga i u biti im savjetuje da - promijene telefon.

Svake godine s novim telefonima, odnosno s novim verzijama operativnih sistema jedna starija generacija izgubi podršku za iOS i sigurnosne nadogradnje. Kada bude predstavljena verzija Appleovog mobilnog operativnog sistema iOS 18 postane dostupna, što bi trebalo biti u septembru, softversku podršku izgubit će iPhone 6, odnosno 6 Plus, a tu podršku već nemaju svi stariji modeli od tih uređaja. Dakle, svi modeli iPhonea koji su predstavljeni od 2008. do 2014. godine, piše Zimo.hr.

Općenito, Apple prestaje s podrškom za telefone sedam godina nakon što prestane s njihovom prodajom. S obzirom na to da nema sigurnosne podrške, ti su modeli ranjivi na kibernetičke napade i ne preporučuje se njihovo daljnje korištenje. Ako ljudi i dalje koriste telefone za koje se više ne objavljuju nadogradnje, koliko god da je to frustrirajuće, trebali bi razmisliti o njihovoj zamjeni novijim, sigurnijim uređajima, objašnjava stručnjak za kibernetičku sigurnost iz tvrtke ESE Džejk Mur (Jake Moore).

Dobra vijest

Naglasio je kako se takvi telefoni ponekad koriste čak i kada za njih više nisu dostupne sigurnosne nadogradnje, pa čak i kada postoje opasni sigurnosni propusti. Na pitanje o tome što napraviti s takvim, starijim Appleovim telefonima za koje kompanija više ne objavljuje sigurnosne nadogradnje, Mur kaže da bi bilo najbolje da se jednostavno - bace.

Za one kojima ni veliki sigurnosni rizik nije dovoljan razlog da zauvijek ugase svoj stari iPhone, Mur kaže kako bi mogli imati problema s dijelovima u slučaju kvara jer Apple više ne proizvodi dijelove za takve uređaje. Jedna dobra vijest za korisnike takvih uređaja jeste što oni hakerima ipak nisu toliko zanimljivi jer je broj takvih korisnika mali, pa hakeri ne gube vrijeme na njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.