FILM I TV

Sve glumice u crnini na crvenom tepihu: Poslale su najmoćniju i najvažniju poruku cijelom svijetu

Avaz.ba

8.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Većina slavnih glumaca i glumica na spektakularnoj dodjeli nagrada "Zlatni globus" pojavilo se u crnoj odjeći, i to kako bi na taj način dali podršku žrtvama diskriminacije, nasilja i seksualnog zlostavljanja.

Na crveni tepih među prvima stigla je glumica Mišel Vilijams u pratnji Tarani Berk, jedne od osnivačica pokreta "Me too" koji je zadužen za zaštitu žena koje rade u profesijama u kojima su često izložene seksualnom uznemiravanju na poslu.

​- Borba za žene, kako bi se one jednostavno čule i prepoznale u svijetu u kojem dominiraju muškarci, mora da se završi - navodi se u prijedlogu ovog pokreta.

Pokret "Me too" osnovan je 2017. godine nakon skandala koji je izazvao članak "Njujork tajmsa", u kojem je veliki broj glumica optužilo filmskog mogula Harvija Vajnstina za seksualno zlostavljanje, napade i silovanja.

Ova istraga otvorila je Pandorinu kutiju, te su nakon toga mnogi muškarci na utjecajnim položajima u svijetu filma, ali i politike i novinarstva, bili prisiljeni da podnesu ostavke nakon optužbi za neprimjereno seksualno ponašanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.