FILM I TV

Rita Moreno čuvala haljinu sa "Oskara" čak 56 godina

Avaz.ba

5.3.2018

Čovjek bi pomislio da će se uništiti i izgubiti boju, ali nije i cijelo vrijeme je visjela u mom ormaru, ispričala je glumica, pjevačica i plesačica Rita Moreno (86) za televizijsku emisiju E! News.

Moreno je za 90. jubilarni "Oskar" obukla haljinu koju je nosila 1962. kada je osvojila zlatni kipić za ulogu u filmu 'Priča sa zapadne strane' u kategoriji najbolje sporedne glumice.

- Tkanina je napravljena od obija, pojasa koji Japanke koriste u svojim kimonima. Obično se pri korištenju u krojenju presavija što više, pa je ovo samo jedan komad tog materijala - objasnila je glumica. Prisjetila se 1962. kada je istu haljinu nosila na dodjeli i osvojila Oskar. Kaže da je održala govor od samo 15 sekundi.

- Nisam nikada pomislila da bih mogla pobijediti. Bila sam sigurna da će na pozornicu po kipić otići Džudi (Judy) Garland za film 'Judgment at Nuremberg'. Za svaki slučaj sam doletjela s Filipina gdje su tu haljinu izradili - ispričala je Moreno. Plesačica je na dodjelu povela svoju kćer, glumicu Fernandu Luisu Fišer (51) koja je u razgovoru s američkim medijima istaknula kako je njezina majka bila veoma uzbuđena zbog "Oskara", iako nije među nominiranima.

- Rekla je kako će doživjeti infarkt jer oko nje na dodjeli sjede velika glumačka imena - našalila se Fišer. Morano je na svečanoj dodjeli uručila nagradu za najbolji strani film čileanskom redatelju Sebastianu Leliou (43) za dramu 'Fantastična žena'. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.