INTERVJU

Ivan Bekjarev: Kurčubić je jedna od mojih najboljih uloga

Bekjarev: Komedija očekuje uzvratnu reakciju publike, koja se zove smijeh

B. GRGIĆ

26.5.2018

Sjajni glumac Ivan Bekjarev (72) boravio je nedavno u Bosanskoj Gradišci, gdje je izveo predstavu “Smeh samo smeh”. Nastupajući u Kulturnom centru, Bekjarev je rekao publici da je u gradu na Savi bio prije 30 godina zajedno sa Mišom Janketićem izvodeći komad “Zvrčak”. 

- Prvi put sam bio kao mlad, a sada kao zreo, iskusan glumac. Režirao sam taj isti komad, koji je naslovljen “Nisam lud da umrem gladan”. Vjerovatno ću vam treći put doći kao reditelj - rekao je Bekjarev za “Avaz”.

Prva verzija

Predstavom “Smeh samo smeh” beogradski glumac Ivan Bekjarev već 60 godina zabavlja publiku širom planete. Ne radi se, kako reče, o klasičnoj monodrami nego o koktelu dvadeset ili trideset kratkih numera, koje se mijenjaju i nadopunju iz nastupa u nastup.

- Ne vjerujem da na prostorima bivše Jugoslavije postoji predstava koja je više puta odigrana. Izvodim je od svoje osamnaeste godine. Počeo sam kao glumac amater i tad sam i napisao prvu verziju. S ovom predstavom sam čak četiri puta gostovao u Australiji, desetak puta u Americi i širom Evrope. Iz prvobitne verzije ostla je jedna minuta teksta, a sve ostalo se mijenja i nadograđuje.

Komedija je najozbiljniji žanr.

- Komedija je najteži žanr. Neki stvaraoci misle da je komedija najlakša, tu tvrdnju su lansirali oni kojima se publika za vrijeme izvođenja komedije ne nasmije dva ili tri puta. Komedija očekuje uzvratnu reakciju publike, koja se zove smijeh. Stalno govorim svojim studentima da ću, kad me uvjere da dobro igraju komediju, pogledati šta su spremili u nekim dramama ili tragedijama. Mislim da su komičari bogomdani.

Ozbiljni planovi

Šta trenutno snimate?

- Trenutno ne silazim sa malih ekrana, ali u okviru repriza ranijih serija. Ovih dana se reprizira hit serija “Bolji život”, u kojoj sam igrao lik Kurčubića. To je, zaista, jedna od mojih najboljih uloga. U posljednje vrijeme su reprizirane serije “Vruć vetar”, “Otpisani”, “Porodično blago”… Svakodnevno sam na malim ekranima zahvaljujući reprizama, a to je način da me upoznaju nove generacije, jer me ovi novi nikako ne zovu na snimanja. Uzelo je maha da neki klanovi postoje, to je potpuno jasno. Možda zato što sam ih svojevremeno imenovao i ne zovu me.

Je li Vam to nezvanje pokvarilo planove?

- Ozbiljnijih planova trenutno nemam, jer ih je u ovoj profesiji teško i imati.

Druženje s Ademom Čejvanom

- S Ademom Čejvanom sam u Jugoslavenskom dramskom pozorištu. Družio sam se s Čejvanom, bili smo dobri prijatelji, glumili smo zajedno u nekoliko predstava. Sjećam se da je Adem igrao glavnu, a ja sporednu ulogu u jednoj drami, koju je režirao Branko Pleša – govori Bekjarev.

Izvanredna saradnja s Jukom

Ivan Bekjarev sarađivao je i s bh. rediteljima i glumcima. Riječima hvale govori o reditelju Elmiru Jukiću Juki i produkciji “Fist”.

- Juka je divan čovjek, veliki profesionalac. Režirao je seriju “Dva smo svijeta različita”. Ponovo sam boravio u Sarajevu, bio sam gost u jednoj epizodi serije “Lud, zbunjen, normalan“” Prelijepo je raditi sa profesionalcima i susresti se ponovo s glumačkom veličinom kao što je Mustafa Nadarević - kaže Bekjarev.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.