SUDBINE

Ankica Dobrić: Glumom bolest tjeram od sebe

Nakon bolesti nemam ambicije, veselim se malim stvarima

Dobrić: Nemam vremena da se bavim lošim mislima

Piše: E. BAKIĆ

6.9.2018

quote
<p>Shvatila sam da se čovjek nebitnim stvarima optereti, a najvažnije je biti sretan i zadovoljan, biti pozitivan od velike je važnosti&nbsp;</p>

Filmski festival “Dani hrvatskoga filma” u Orašju počeo je u subotu, kada su na svečanoj ceremoniji otvaranja uručene i nagrade “Filmski zlatnik”, a pripale su glumicama koje su ostavile veliki trag u filmskoj umjetnosti - Perici Martinović, Dubravki Ostojić i Ankici Dobrić. 

Ankica se u martu ove godine nakon teške bolesti vratila na scenu premijerom predstave „Proces“ u zagrebačkom kazalištu „Gavella“. Prošle godine javnost je saznala da ova hrvatska glumica boluje od karcinoma dojke, zbog kojeg je prošla najteže trenutke u životu.

Dobar prijatelj

Da se nakon 16 hemoterapija osjeća bolje pokazuje i njen dolazak u Orašje, gdje joj je uručena nagrada. Prema Ankicinim riječima, otkad se vratila glumi ponovo živi život, a u razgovoru nam je otkrila koliko joj znači ovo priznanje, šta joj to daje snagu te da danas živi punim plućima i da je zahvalna Bogu za još jednu šansu.

- Moram reći da sam veoma sretna zbog ovog priznanja. Orašje inače volim i od postanka Festivala sam dolazila, jer organizator Ivo Gregurević, osim što mi je kolega, i dobar mi je prijatelj. Tako od početka sam uz njega i onda kada je bilo najteže u ratnom periodu. Sada kada dođem u Orašje kao da sam došla kući, imam tamo i prijatelje i lijepo se osjećam – govori Dobrić.

Uskoro kreće i rad na novim predstavama, a njeno zdravstveno stanje ide nabolje.

- Dobro se osjećam i spremna sam za nove predstave, a poznato je da mi je gluma uvijek bila na prvom mjestu. Tako glumom se čovjek najbolje liječi, ustvari radom se liječi. Sretna sam kada mogu biti na sceni, pred kamerom i to me ispunjava. Kada glumim, nemam vremena da se bavim lošim mislima i na taj način bolest tjeram od sebe – kaže Dobrić.

Obična kafa

Period iza nje bio je veoma težak, a, kako kaže, iznenađena je kako je izdržala sve što joj se desilo.

- Prošla sam kroz strašan period, ali sada na život gledam potpuno drugačije i veselim se malim stvarima. Doduše, i prije je tako bilo, ali sad istog trenutka percipiram pa, naprimjer, obična kafa s prijateljima neizmjerno mi znači. Svaku stvar s veseljem radim, radujem se prirodi, biljkama, prijateljima, druženju... Nakon bolesti koja me zadesila nemam velike ambicije i želje. Shvatila sam da se čovjek nebitnim stvarima optereti, a najvažnije je biti sretan i zadovoljan, biti pozitivan od velike je važnosti. Ne treba se previše nervirati, jer sve je rješivo. Zato djecu od malena trebamo učiti da žive tako što će voljeti sebe i ono što imaju – pojašnjava glumica.

"Za dobra stara vremena“ na otvaranju

Iz godine u godinu Festival je aktuelniji i jači, a posjećuju ga umjetnici iz cijele regije.

- Na otvorenju je prikazan film „Za dobra stara vremena“ Eduarda Galića, u kojem glumim. Također, prikazan je i „Na lijepom plavom Dunavu“, koji nisam stigla da pogledam, uglavnom dobra su ostvarenja u programu i ove godine.

Shvatila sam da se čovjek nebitnim stvarima optereti, a najvažnije je biti sretan i zadovoljan, biti pozitivan od velike je važnosti 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.