URNEBESNO Najbolja humoristička serija svih vremena

Skinuli "Prijatelje" s trona: Popularne štrebere gledamo još samo jednu sezonu

Grupa naučnika – Šeldon, Raž, Hauard i Lenard i neurobiolog Ejmi, komšinica i glumica Peni, farmakolog i mikrobiolog Bernadet, kao i niz drugih, utkali su se u popularnu kulturu

Avaz.ba
26.09.2018 10:12

Foto: Twitter

Posljednja sezona popularne serije "Teorija velikog praska" (The Big Bang Theory) jučer je počela s emitiranjem i imat će 24 epizode.

Serija koja je već nekoliko puta proglašena za najbolju humorističku seriju svih vremena, pa je s trona skinula legendarne "Prijatelje", svoju premijeru je imala 2007. godine. 

Grupa štrebera i naučnika – Šeldon (Sheldon), Raž (Raj), Hauard (Howard) i Lenard (Leonard) i neurobiolog Ejmi (Amy), komšinica i glumica Peni (Penny), farmakolog i mikrobiolog Bernadet (Bernadette), kao i niz drugih, utkali su se u popularnu kulturu.

U seriji su, zbog popularnosti i referenci na nauku, gostovale brojne zvijezde, a mnoge od njih iz svijeta nauke. Među njima je legenda komedije Bob Njuhart (Bob Newhart), kao naučnik i TV zvijezda Artur Džefris (Arthur Jeffries) – za tu je ulogu dobio i Emi nagradu. Došao je i Spok (Spock)  ili Leonard Nimoj (Leonard Nimoy) iz "Zvjezdanih staza", serijala koji likovi iz serije predano i fanatično obožavaju, iako glumac koji glumi Šeldona, lika s najviše problema u prihvatanju društvenih normi, prije toga nikad nije gledao "Zvjezdane staze".

Još jedan favorit svih štrebera, glumac Mark Hamil (Mark Hamill), najpoznatiji po ulozi Luka Skajvokera (Luke Skywalker), u seriji glumi samog sebe i vodi Šeldonovo i Ejmino vjenčanje. Od ekipe "Ratova zvijezda" tu je i Džejms Erl Džons(James Earl Jones) i pokojna Keri Fišer (Carrie Fisher). Tu su i astronauti Baz Aldrin (Buzz Aldrin) i Majk Masimino (Michael J. Massimino), milijarder i filantrop Bill Gejts (Bill Gates) i mnogi drugi. Na setu serije, koja se još i tokom pilot-epizode zvala "Lenny, Penny i Kenny", radi cijeli niz fizičara koji se brinu da sve formule teorije budu ispravne. Obožavana serija, na žalost mnogih, završava jer je Džim Parsons (Jim Parsons), koji glumi Šeldona, odlučio da karijeru nastaviti dalje i da prihvati nove izazove.

Glumac Džoni Galecki (Johnny Galecki) je naučio da nosi naočare iako mu u stvarnom životu nisu potrebne, a Džim Parsons je stvarno naučio da svira najkomplikovaniji instrument na svijetu – teremin.

Majim Bialik (Mayim Bialik) je možda najveće iznenađenje serije, iskompleksirana Ejmi Farah Fauler (Amy Farrah Fowler) i u stvarnom životu ima doktorat iz neurobiologije.

Dok u seriji svi imaju prezimena i titule, samo je komšinica Peni bez prezimena. Njen je lik zapravo "upao" iz druge serija, njihova je komšinica i Lenardova simpatija i trebalo je da bude cinična djevojka koja radi u salonu za nokte.

Producenti su Šeldona "zaoštrili" kao lik. U prvoj sezoni on razumije sarkazam i ironiju, i jasni su mu seksualno-ljubavni odnosi na temu kojih zafrkava Lenarda. Tek kasnije su Šeldona pretvorili u eterično i intelektualno biće, "muškarca-dijete" kojeg je publika toliko zavoljela. 

Sada pokojni fizičar i nesumnjivo najveći naučnik naše ere Stiven Hoking (Stephen Hawking) se u seriji pojavio čak 11 puta. Šeldon se onesvijestio kad ga je Hoking upozorio na matematičku grešku. 

Šef "Tesle" i "SpaceX" programa, milijarder Ilon Mask (Elon Musk) sreo je Hauarda kada su obojica na Dan nezavisnosti volontirali u lokalnoj kuhinji i pomagali da se nahrane siromašni.

NA VRH