FILM I TV Donosimo deset zanimljivih činjenica o prestižnoj filmskoj nagradi

Ni ove godine nijedna žena nije nominirana za Oskara za najbolju režiju

87 zemalja poslalo je filmove za najbolji film na stranom jeziku

Avaz.ba
25.01.2019 09:08

Foto: AFP

Filmska nagrada Oskar ove godine se dodjeljuje po 91. put, ipak po mnogočemu se razlikuje od prijašnjih. Donosimo deset zanimljivih činjenica:

Nakon više od 30 godina glume i dvadesetak filmova, Spajk Li (Spike Lee) dobio je svoju prvu nominaciju za Oskara, onu za najboljeg redatelja za film "BlacKkKlansman". To je također prvi put da je jedan od njegovih filmova nominiran za najbolji film.

Nominacija Glen Klos (Glenn Close) za najbolju glumicu filma "Žena" njezina je sedma nominacija. Ima više nominacija bez pobjede nego bilo koji drugi živući glumac ili glumica.

"Black Panther" je prvi Marvelov film i prvi superherojski film bilo koje vrste koji će biti nominiran za najbolji film. Zarada od 700 miliona dolara viša je od zarade ostalih sedam nominiranih najboljih fotografija.

"Roma" je prvi Netflixov film koji je nominiran za najbolji film.

Prva nominacija za Oskara za Sama Eliota (Elliott) - za najboljeg sporednog glumca u filmu "Zvijezda je rođena" - dolazi 50 godina nakon prvog glumačkog ostvarenja u seriji "Judd za odbranu".

Rami Malek, nominiran za ulogu u kojoj glumi Fredija Merkjurija (Freddie Mercury) u filmu "Bohemian Rhapsody", jedini je prvi put nominiran za Oscara za najboljeg glumca među muškarcima.

Nominacija Jalice Aparicio (Yalitza) za "Romu" je ujedno i njena prva glumačka uloga.

Ove godine nijedna žena nije nominirana za najboljeg redatelja. Broj nominiranih redateljica u 91-godišnjoj historiji Oscara ostaje na broju pet.

87 zemalja poslalo je filmove za najbolji film na stranom jeziku. Pet je dobilo nominacije: Njemačka, Japan, Libanon, Meksiko i Poljska.

Bob Houp (Hope) bio je voditelj dodjele Oscara rekordnih 19 puta. Ove godine najvjerovatnije neće biti nijednog voditelja na svečanosti.

NA VRH