VJEROVALI ILI NE Šta je tajna fenomena lude porodice iz crtića

Simpsonovi su predvidjeli dolazak Trampa

S.K.
22.07.2019 12:30

Simpsonovi: Producenti imaju talent za predviđanje

Foto: Ilustracija

Animirana porodica Simpson zabavlja gledaoce diljem svijeta već više od 30 godina. Njeni autori postavili su standarde za ostale animirane sitkome zbog gostovanja brojnih slavnih ličnosti i povremenih predviđanja budućnosti.

No, Simpsonovi više nisu samo "crtani za odrasle" već i fenomen koji Amerkinacima postaje pomalo i zastrašujući. Kažu, sve što su Simpsonovi predvidjeli zapravo se i dogodilo.

Jedno od predviđanja je bilo i to da će američki predsjednik postati Donald Tramp (Trump), predvidjeli su i epidemiju ebole, pa i nastup Lady Gage na Superbowlu. 

- Kada smo 2000. razgovarali koja bi slavna ličnost mogla postati američki predsjednik, palo nam je na pamet da bi to mogao biti Tramp - kaže jedan od producenata.

Talent za predviđanje budućnosti stvorio je plodno tlo za teoretičare zavjere, osobito nakon emitiranja epizode u kojoj Simpsonovi stižu u Njujork, a u njoj je puno simbolike i aluzija na teroristički napad 11. septembra 2001. godine.

- Simsponovi su kupili vodič o Njujorku na kojem uz fotografiju poznatih tornjeva ''Blizanaca'' stoji cijena od 9 dolara, što je izgledalo kao datum 9./11., no zapravo je to uistinu bila slučajnost - podsjećaju producenti.

U stotinama epizoda mnogo je događaja u kojima je predviđena budućnost, no sve je to slučajnost. 

- Ako na sto stavite dovoljno predviđanja, po zakonu vjerovatnosti 10 posto će ih se uistinu i dogoditi - kažu kreatori Simpsonovih i dodaju da zapravo pokušavaju pogoditi šta će se događati.

  • Cukerberg u epizodi Simpsonovih
    Cukerberg u epizodi Simpsonovih Foto: Ilustracija

U seriji je tokom godina gostovalo više od 800 gostiju. Među njima i osnivač Facebooka Mark Zakerberg (Zuckerberg). Za mnoge slavne osobe gostovanje u seriji bila je svojevrsna potvrda njihove globalne uspješnosti. 

NA VRH