VJEROVALI ILI NE

Simpsonovi su predvidjeli dolazak Trampa

Simpsonovi: Producenti imaju talent za predviđanje. Ilustracija

S.K.

22.7.2019

Animirana porodica Simpson zabavlja gledaoce diljem svijeta već više od 30 godina. Njeni autori postavili su standarde za ostale animirane sitkome zbog gostovanja brojnih slavnih ličnosti i povremenih predviđanja budućnosti.

No, Simpsonovi više nisu samo "crtani za odrasle" već i fenomen koji Amerkinacima postaje pomalo i zastrašujući. Kažu, sve što su Simpsonovi predvidjeli zapravo se i dogodilo.

Jedno od predviđanja je bilo i to da će američki predsjednik postati Donald Tramp (Trump), predvidjeli su i epidemiju ebole, pa i nastup Lady Gage na Superbowlu. 

- Kada smo 2000. razgovarali koja bi slavna ličnost mogla postati američki predsjednik, palo nam je na pamet da bi to mogao biti Tramp - kaže jedan od producenata.

Talent za predviđanje budućnosti stvorio je plodno tlo za teoretičare zavjere, osobito nakon emitiranja epizode u kojoj Simpsonovi stižu u Njujork, a u njoj je puno simbolike i aluzija na teroristički napad 11. septembra 2001. godine.

- Simsponovi su kupili vodič o Njujorku na kojem uz fotografiju poznatih tornjeva ''Blizanaca'' stoji cijena od 9 dolara, što je izgledalo kao datum 9./11., no zapravo je to uistinu bila slučajnost - podsjećaju producenti.

U stotinama epizoda mnogo je događaja u kojima je predviđena budućnost, no sve je to slučajnost. 

- Ako na sto stavite dovoljno predviđanja, po zakonu vjerovatnosti 10 posto će ih se uistinu i dogoditi - kažu kreatori Simpsonovih i dodaju da zapravo pokušavaju pogoditi šta će se događati.

Cukerberg u epizodi Simpsonovih. Ilustracija

U seriji je tokom godina gostovalo više od 800 gostiju. Među njima i osnivač Facebooka Mark Zakerberg (Zuckerberg). Za mnoge slavne osobe gostovanje u seriji bila je svojevrsna potvrda njihove globalne uspješnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.