SEDMA UMJETNOST

Vremeplov: King Kong

Film su režirali Merian C. Kuper i Ernest B. Šodsak

Scena iz filma. Arhiva

Piše: Avaz.ba

23.11.2019

„King Kong“ je slavni američki crno-bijeli filmfantastike iz 1933. kojeg su režirali Merian C. Kuper (Cooper) i Ernest B. Šodsak (Schoedsack)


Stop Motion

Danas se smatra jednim od klasika kinematografije u kojem se posebno ističu fascinantni specijalni efekti Vilisa O'Brajana (Willis O'Brien) postavljeni pomo}u „Stop Motion“ animacije.

Nezaposlena glumica En Derpu (Ann Darrow) uzaludno traži posao za vrijeme velike depresije u SAD-u, no onda upozna slavnog reditelja pustolovnih filmova koji joj ponudi posao na lokacijama tajnovitog otoka Lubanje negdje u Tihom okeanu, što ona prihvati.

Putujući na brodu, En se zaljubi u Džeka Driskola (Jack Driscoll). No na otoku sretnu grupu domorodaca koji zahtjevaju od ekipe da im daju plavokosu En kako bi je žrtvovali Kongu. Pošto ekipa ne zna šta je Kong, odbije njihovu ponudu. No domoroci upadnu na njihov brod i otmu En te ju svežu za stup u džungli. Tamo se pojavi Kong, ogromni gorila veličine od 15-ak metara koji otme En.

Ekipa krene u potragu kako bi je spasili, no na putu nai|u na opasne dinosaure i čudovišta.

Izgubljeni svijet

„King Kong“ je inspiriran knjigom Artura Konana Dojla (Arthur Conan Doyle) ”Izgubljeni svijet” iz 1912.

Minijaturni model Konga bio je visok samo 40-ak centimetara. Na premijeri je publika negativno reagirala na sekvencu u kojoj mornari padnu u provaliju i bivaju pojedeni od ogromnih pauka i gu{tera, pa su je reditelji izrezali i ona je do danas izgubljena.

Plakat filma. Arhiva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.