U BH. KINIMA OD 6. APRILA

Oskarovac Rasel Krou u ulozi glavnog egzorcista Vatikana

Film je inspiriran memoarima sveštenika Gabrijelea Amorta, nekadašnjeg glavnog egzorcista Vatikana

Rasel Krou u "Papinom egzorcistu". Sony

N. Aj.

24.2.2023

U bh. kina 6. aprila dolazi horor triler "Papin egzorcist" religiozne tematike inspirisan memoarima sveštenika Gabrijelea Amorta (Gabriele Amorth), nekadašnjeg glavnog egzorcista Vatikana za kojeg se navodi da je odradio više od 100 hiljada egzorcizama do svoje smrti 2016. u 91. godini.

Vatikanska tajna

Rasel Krou (Russell Crowe), gledaocima najdraži iz epskog spektakla „Gladijator“, a poznat i po ulogama u Oskarima nagrađenim klasicima „Blistavi um“ i „LA povjerljivo“ te blokbasterima „Čovjek od čelika“ i „Thor“, utjelovljuje kontroverznog Amorta u svom prvom horor filmu.

Prvi trailer filma koji je jučer objavljen prikazuje zastrašujućeg demona, duboko zakopanu vatikansku tajnu i opasnost koja seže čak i do samog pape. Glavnog egzorcista Vatikana, prekaljenog Gabrijelea Amorta pozivaju da istraži opsjednutost jednog dječaka. Poznavajući da 98 posto slučaja zahtjeva samo kvalitetnu psihološku pomoć, ostat će iznenađen kad otkrije da dječaka zaista opsjeda demon, ali i da demon s Vatikanom dijeli dugo skrivanu misteriju te da su mu namjere puno gore nego što je Amort očekivao...


Ovaj horor triler režirao je Džulijus ejveri (Julius Avery), a scenario su pisali Majkl Petroni (Michael) i Evan Spiliotopoulos. Ulogu pape glumi legendarni italijanski glumac Franko Nero, a u nesvakidašnjoj saradnji s Rasolom Krouom slušamo popularnog negativca Ralfa Inesona (Ralph) koji daje svoj hrapavi, duboki glas jezivom demonu u tijelu dječaka.

Međunarodni bestseler

Film je inspirisan memoarima sveštenika Gabrijelea Amorta – „Egzorcist govori“ i „Novi izvještaji jednog egzorcista“ koji su brzo postali međunarodni bestseleri. Amort je rođen 1925. godine u Modeni, zaređen je 1954., a u 61. godini života postaje egzorcist Rimske biskupije. Godine 1990. osniva Međunarodno udruženje egzorcista i predsjeda do 2000. 


Plakat filma. Sony

Nakon toga, posvetio se gore navedenim memorarima koji su poslužili kao inspiracija za ovaj nadnaravni horor triler koji u distribuciji C2 film, zvaničnog zastupnika studija Sony za BiH, stiže na repertoar svih bh. kina početkom aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.