KO JE NAJBOLJI

Njemački film "Na zapadu ništa novo" dominira ceremonijom Oscara

U kategoriji međunarodnoga filma bili su nominirani i argentinski film "Argentina, 1985", belgijski "Blizu", poljski "Eo" i irski "Tiha djevojka"

Ekipa dokumentarnog filma "Navaljni" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+30
E. T.

13.3.2023

Njemački film "Na Zapadu ništa novo" dobitnik je četiri Oscara, onih za najbolji međunarodni film, fotografiju, scenografiju i originalnu glazbu, dok je u kategoriji kostimografije nagrađena Ruth Carter za film "Black Panther: Wakanda zauvijek".

Primajući nagradu za najbolji međunarodni film redatelj Edward Berger zahvalio je mladom glumcu Felixu Kammereru, koji je s njim došao na pozornicu. "Ovo je bio tvoj prvi film, ti si nas s lakoćom nosio na svojim ramenima", rekao je Berger.

Film snimljen po romanu Ericha Marije Remarquea o strahotama Prvoga svjetskog rata nagrađen je i u kategorijama najbolje fotografije, koja je uručena britanskom snimatelju Jamesu Friendu, najbolje scenografije, koju su dobili Christian M. Goldbeck i Ernestine Hipper, dok je Volker Bertelmann dobitnik Oscara za najbolju originalnu glazbu.

"Na Zapadu ništa novo" nominiran je i u kategorijama najboljeg filma, prilagođenog scenarija, zvuka, šminke i frizuru te vizualnih efekata.

U kategoriji međunarodnoga filma bili su nominirani i argentinski film "Argentina, 1985", belgijski "Blizu", poljski "Eo" i irski "Tiha djevojka", dok su za najbolju fotografiju konkurirali i Darius Khondji za "Bardo", Mandy Walker za "Elvisa", Roger Deakins "Empire of Light" te Florian Hoffmeister za film "Tár".

U kategoriji scenografije bili su nominirani i "Avatar: Put vode", "Babylon", "Elvis" i "Fabelmanovi", a u kategoriji originalne glazbe nominirani su bili i Justin Hurwitz za "Babylon", Carter Burwell za "Duhove otoka", "Son Lux" za "Sve u isto vrijeme" i John Williams za "Fabelmanove"

Oscar za šminku i frizuru za film "Kit"

Adrien Morot, Judy Chin i Annemarie Bradley osvojili su Oscara za šminku i frizuru u filmu "Kit", psihološkoj drami u režiji Darrena Aronofskog, s Brendanom Fraserom u glavnoj ulozi.

Film "Kit" nominiran je i u kategorijama glavne muške i sporedne ženske uloge.

Za šminku i frizuru nominirani su bili i filmovi "Na Zapadu ništa novo", "The Batman", "Black Panther: Wakanda zauvijek", "Elvis".

Filmu "Black Panther: Wakanda zauvijek" Oscar za najbolju kostimografiju

Američka kostimografkinja Ruth Carter dobitnica je Oscara za kostimografiju za film o superjunaku "Black Panther: Wakanda zauvijek".

Carter je Oscara dobila i 2018. godine za kostime u filmu "Black Panther", a nominirana je bila i za filmove "Amistad" (1997.) i "Macolm X" (1992.).

U istoj kategoriji nominirane su bile i Mary Zophres za "Babylon", Catherine Martin za "Elvisa", Shirley Kurata za "Sve u isto vrijeme" i Jenny Beavan za "Mrs. Harris Goes to Paris".

Oscari za kratkometražni dokumentarni film i kratkometražni animirani film

Film "Šaptači slonovima" Kartikija Gonsalvesa i Guneet Monga dobitnik je Oscara u kategoriji kratkometražnoga dokumentarnog filma.

Nominirani su bili i filmovi "Izlazak" Evgenije Arbugaeve i Maxima Arbugaeva, "Kako mjeriš godinu?" Jaya Rosenblatta, "Efekt Marthe Mitchell" Anne Alvergue i Beth Levison te "Stranac na vratima" Joshue Seftela i Conalla Jonesa.

Najbolji kratkometražni animirani film je "Dječak, krtica, lisac i konj" Charlieja Mackesyja i Matthew Freud, a u istoj kategoriji nominirani su bili i filmovi "Leteći mornar" Amande Forbis i Wendy Tilby, "Prodavač leda" Joãa Gonzaleza i Brune Caetana, "My Year of Dicks" Sare Gunnarsdóttir i Pamele Ribon te "Noj mi je rekao da je svijet lažan, a mislim da mu vjerujem" Lachlana Pendragona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.