SJEĆANJE NA VELIKANA

Godišnjica smrti: 17 godina bez Zorana Bečića

Posljednji aplauz dobio je za lik Alihodže u predstavi “Legenda o Ali-paši”

Zoran Bečić. Facebook

L. S. R.

29.3.2023

Na današnji dan prije 17 godina preminuo je bivši direktor Drame i prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Zoran Bečić. Svoje posljednje dane, proveo je baš u Narodnom pozorištu Sarajevo, gdje je obavljao i funkciju direktora drame.

Do kraja života igrao je svoju posljednju ulogu, dobivši i svoj posljednji aplauz, tumačeći lik Alihodže u predstavi “Legenda o Ali-paši”.

Rođen u Čačku

U bogatoj teatarskoj karijeri bio je član Narodnog pozorišta Sarajevo, Beogradskog dramskog pozorišta i Kamernog teatra 55 u Sarajevu, kao i dubrovačkog kazališta Marin Držić.

Veliki je televizijski i radijski opus Bečićevih uloga, a njegov doprinos govorenju lirike na radijskim valovima je vjerovatno nenadmašan u našim okvirima.

Zoran Bečić je rođen 2. aprila 1939. godine u Čačku. Studirao je na Beogradskoj akademiji u klasi čuvenog Mate Miloševića. Nakon čega odlazi u Dubrovnik gdje se, u teatarskom angažmanu, zadržava dvije godine.


Nakon Dubrovnika dolazi u Sarajevo, gdje nastupa u tadašnjem “Malom pozorištu” (današnji Kamerni teatar 55).

Debitovao je u nezaboravnoj predstavi Radoslava Dorića “Noć ubica”, a zatim je u tri sezone odigrao čitav niz zapaženih uloga u predstavama “Pljačka”, “Mračna komedija”, “Usamljena gomila”, “Veleizdajnički proces”, “Viktor ili djeca na vlasti”, “Idiot”…

U NPS igra brojne zapažene uloge u predstavama “Priče iz Bečke šume”, “Bašeskija”, “Čežnja pod brestovima”, “Nora”, “Hrvatski Faust”, “Na Božijem putu”, “Omer-paša Latas” i Rjepnina u “Romanu o Londonu”…

 “Zlatni lovor vijenac” festivala MESS

Za ostvarenja u predstavi “Noć ubica” je dobio “Zlatni lovor vijenac” festivala MESS.

Tokom opsade Sarajeva Zoran Bečić nastavlja glumački rad u Sarajevu i jedan je od utemeljitelja SARTR-a (Sarajevski Ratni Teatar) te akter kultne predstave “Sklonište”.

Debitovao je i kao reditelj remake-postavkom predstave “Nije čovjek ko ne umre”. Nakon toga režira i “Memoare Mine Hauzen”, “Suton” i “Smrt i djevojka”, a u mostarskom Narodnom pozorištu “Nije čovjek ko ne umre”.

Preminuo je 29. marta 2006. godine u Sarajevu.

U sklopu Festivala komedije Bosne i Hercegovine “Mostarska liska 2006.” posthumno mu je dodijeljena nagrada “Velika mostarska liska”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.