SARAJEVSKI GLUMAC

Potresna ispovijest Feđe Štukana: Pucao sam čovjeku u glavu, pa završio u ludnici

Nisam ga ubio, srećom, ali u glavi je dovoljno strašna odluka da pucaš u živo biće, rekao je Štukan

Feđa Štukan. Printscreen

H. J. I.

1.4.2023

Sarajevski glumac Feđa Štukan danas uživa gotovo svjetsku slavu, glumio je u brojnim holivudskim uspješnicama, kao i onima iz regije, ali osim po dobrim ulogama, dosta je popularan i zbog svoje teške životne priče.

Životni usponi i padovi

Štukan je nedavno objavio autobiografiju pod imenom Blank, koju je odlučio napisati jer su ga na to nagovorili Anđelina Džoli (Angelina Jolie) i Bred Pit (Brad Pitt), a u njoj je opisao cijeli svoj životni put. Od rata u BiH i studija glume do problema s ovisnošću i smrti djevojke, Štukan je opisao sve svoje životne uspone i padove. A ukratko ih je ispričao i za srpski Blic.

- Najteži trenutak u mom životu bio je smrt moje djevojke, koju sam našao mrtvu u kadi. Dugo sam krivio sebe zbog toga mada nisam bio kriv. Ugljen monoksid ju je ubio. Krivio sam sebe jer nisam bio kući. Pokušavao sam alkoholom ubiti emocije, a to je samo pogoršalo stvari. Postao sam agresivan, radio probleme u gradu. Pokušavao sam se i ubiti - rekao je Štukan i potom se prisjetio događaja iz rata.

"Pucao sam na čovjeka pa završio u ludnici"

- Pucao sam čovjeku u glavu snajperom i promašio jer je bio predaleko. I sreća pa sam promašio. Pucati da ubiješ je najstrašnija stvar. Nisam ga ubio, srećom, ali u glavi je dovoljno strašna odluka da pucaš u živo biće. Nakon toga završio sam u ludnici. Bio sam godinu dana ondje. Prva tri mjeseca bio sam pod teškim sedativima, sestrama sam govorio da sam okej, normalan, ali to tamo govore svi - priča Štukan pa nastavlja:

- Prva tri mjeseca bilo mi je užasno, nisam se razlikovao od bilo kojeg drugog luđaka. Živio sam na intenzivnoj njezi psihijatrije, dvanaest kreveta za čitavu državu, baš najteži pacijent - ispričao je Štukan i progovorio o svojim problemima s drogom.

- Petnaest godina bio sam na drogi. Nisam uvijek bio jednako aktivan, ali posljednjih nekoliko godina tog perioda baš sam bio na dnu. Stavljao sam što više droge u žlicu, što manje vode, da fleš bude što jači. Tad se dogodio fleš da me odmah ubio, a povratak u život bio je u trenutku. Nije se život gasio postepeno i nije se vraćao postepeno, nego se ugasio i vratio odmah - navodi Štukan pa zaključuje:

- Prošlo je dvadeset minuta. Spojili su se smrt i život, nije bilo prolaska vremena - završio je Štukan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.