VELIKA PREMIJERA

Uzbuđenje raste u Kanu zbog epskog djela Dikaprija i Skorsesa

Na festivalu je emotivno nastupio i Harison Ford

Zahuktava se glavna konkurencija za glavnu nagradu Zlatnu palmu. Sortira Paris

Z. K.

20.5.2023

Kan je spreman za još jednu veliku holivudsku premijeru u subotu, dok Leonardo Dikaprio (DiCaprio) i Martin Skorses (Scorsese) dovode svoj indijanski kriminalistički ep, "Ubice cvjetnog mjeseca", na francusku rivijeru.

Nije manjkalo zabavnih trenutaka

Nije bilo mnogo govora o filmu dugom tri i po sata, koji je zasnovan na bestseleru američkog novinara Dejvida Grana (David Grann) o valu ubistava među bogatim Indijancima Osage 1920-ih i rođenju FBI-a.

U Kanu nije manjkalo zabavnih trenutaka otkako je počeo u utorak kontroverznim pojavljivanjem Džonija Dipa (Johnny Dep) u njegovom prvom filmu nakon ogorčenog suđenja s bivšom suprugom Amber Hard (Heard).

Glumi francuskog kralja Luja XV u filmu "Jeanne du Barry", koji je dobio kritike kao djelo osrednje vrijednosti, a direktor festivala Thierry Fremaux iznervirao je online kritičare rekavši "nije me briga" za Dipove pravne probleme.

Na festivalu je emotivno nastupio i Harison Ford (Harrison), koji je dobio počasnu Zlatnu palmu na svjetskoj premijeri filma "Indiana Jones i brojčanik sudbine". Uz rizik da se ovogodišnji Kan pretvori u festival ostarjelih holivudskih muškaraca, tu je i počasna palma za Majkla Daglasa (Michael Douglas) i nastup Šona Pena (Sean Penn) kao sijedog njujorškog bolničara u "Crnim mušicama".

Naklonost žirija

U međuvremenu se zahuktava glavna konkurencija za glavnu nagradu Zlatnu palmu.

Među prvim favoritima je "Zona interesa" britanskog reditelja Džonatan Glazer (Jonathan Glazer), užasavajući pogled na privatne živote nacističkih oficira koji rade u koncentracionom logoru Aušvicu.

Također je dobio pohvale i "Četiri kćeri", pametni poludokumentarac Kaouthera Ben Hanije o majci iz Tunisa koja pokušava da se izbori s radikalizacijom svoje djece. Ukupno 21 film takmiči se za naklonost žirija predvođenog prošlogodišnjim pobjednikom Rubenom Ostlundom ("Trougao tuge"), uoči večeri dodjele nagrada 27. maja, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.