BOLNA GODIŠNJICA

Edin Hasanović sjeća se oca kojeg je izgubio u ratu: Nema groba, nema mira...

Od oca je Edinu ostao privjesak na kojem je ugravirano „Volim te“, a koji on uvijek nosi sa sobom

Edin Hasanović. Instagram

L. S. R.

1.6.2023

Edin Hasanović, bh. glumac s njemačkom adresom, koji je glumio u filmu "All Quiet on the Western Front" (Na Zapadu ništa novo), koji je osvojio četiri Oskara, danas se sjeća oca kojeg nikad nije upoznao.

- Ništa novo. Sve isto kao proteklu 31 godinu. Tako dugo bez ostatka... Nema groba. Nema mira... - napisao je između ostalog na Instagramu.

Rođen 1992. godine kod Klise u Zvorniku

Edin je kao beba, zajedno s majkom, stigao u Njemačku. Rođen je 1992. godine kod Klise u Zvorniku. Pripadnici Vojske Republike Srpske su tada u nepoznatom pravcu odveli oko 700 muškaraca. Za posmrtnim ostacima više od 200 njih se još traga ili se vode kao nestali. Među njima su Edinov otac i njegova dvojica braće. Edin je, s majkom Hidom, uz pomoć Crvenog križa, izbjegao u Njemačku.

- Odrastao sam bez oca. Nikada ga nisam upoznao. Kada su ga odveli, bila su mi samo dva mjeseca. Pročitao sam dosta knjiga i pogledao veliki broj dokumentarnih filmova. Pokušavam shvatiti šta se tada dogodilo u Bosni - rekao je Edin ranije u razgovoru za „Deutsche Welle“.

Uprkos tome što živi u Njemačkoj, nikada nije zaboravio odakle dolazi. Majka ga je naučila da govori bosanski jezik.

Mama mi je govorila da trebam voljeti Bosnu

- Govorila mi je da trebam voljeti Bosnu, bosanska jela i bosansku kulturu. U Bosni sam obično ljeti, kada boravim kod amidža, djeda i nane. Tamo idem kako bih napunio baterije - ispričao je i otkrio da je “sto posto Bosanac”.

Od oca je Edinu ostao privjesak na kojem je ugravirano „Volim te“, a koji on uvijek nosi sa sobom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.