EKSKLUZIV

Edin Hasanović za "Avaz": Ovo je nešto o čemu svaki glumac sanja

Zvorničanin glumi Tjadena Stekflita

Hasanović: Ovo je velika čast. Instagram

14.3.2023

Film „Na Zapadu ništa novo“ (All Quiet on the Western Front), u kojem glumi Edin Hasanović, glumac bh. korijena, osvojio je čak četiri Oskara na 95. dodjeli ove prestižne nagrade.

Hasanović, koji glumi Tjadena Stekflita (Stackfleet), javio se ekskluzivno nakon završetka ceremonije za naš list i podijelio prve utiske s našim čitaocima. On, doduše, nije bio u Los Anđelesu, već je u Njemačkoj, putem TV ekrana, napeto pratio dodjelu nagrada.

Najveća želja

„Na Zapadu ništa novo“ režirao je Edvard Berger (Edward), a govori o strahotama kroz koje prolaze mladi njemački vojnici koji su se morali boriti na Zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata.

Film je snimljen prema istoimenom bestseleru Eriha Marije Remarka (Erich Maria Remarque).

Film je premijerno prikazan 12. septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a na Netflixu je objavljen 28. oktobra prošle godine.

Edin je, inače, kao beba, zajedno s majkom, stigao u Njemačku. Rođen je 1992. godine kod Klise u Zvorniku. Pripadnici Vojske Republike Srpske su tada u nepoznatom pravcu odveli oko 700 muškaraca. Za posmrtnim ostacima više od 200 njih se još traga ili se vode kao nestali. Među njima su Edinov otac i njegova dvojica braće. Edin je, s majkom Hidom, uz pomoć Crvenog križa, izbjegao u Njemačku.

Odrastao bez oca

- Odrastao sam bez oca. Nikada ga nisam upoznao. Kada su ga odveli, bila su mi samo dva mjeseca. Pročitao sam dosta knjiga i pogledao veliki broj dokumentarnih filmova. Pokušavam shvatiti šta se tada dogodilo u Bosni - rekao je Edin ranije u razgovoru za „Deutsche Welle“.

Također je svojevremeno istakao da mu je najveća želja da pronađe kosti svoga oca i da ga ukopa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.