"POLOMLJENE ŠKOLJKE"

"Avazov" vremeplov: Selma Alispahić 2010. godine igrala glavnu ulogu u turskom filmu, evo šta je tada poručila za naš list

Ona je glumiula Bosanku Medinu koja se našla u Istanbulu da bi obezbijedila operaciju svojoj bolesnoj kćerki

Selma Alispahić. Printscreen

H. J. I.

6.6.2023

Sarajevska glumica Selma Alispahić je sredinom februara 2010. godine otputovala u Istanbul gdje provela nekoliko sedmica snimajući film "Polomljene školjke. 

Ona je tada igrala glavnu ulogu a u nastavku pročitajte šta je poručila za naš list uoči odlaska u Istanbul.

Sarajevska glumica Selma Alispahić 17. februara putuje u Istanbul, gdje će provesti narednih nekoliko sedmica na snimanju filma „Polomljene školjke“, reditelja Sejfetina Tokmaka (Seyfettin).

Naša glumica igrat će glavnu ulogu u ovom turskom filmu, koji će biti realiziran u koprodukciji s Njemačkom i Švedskom. Prva klapa past će 22. februara u Istanbulu, gdje će se sve vrijeme odvijati snimanje.

Alispahić za „Avaz“ govori kako je uopće došlo do ovog njenog važnog angažmana.

Rad na scenariju

- Početkom 2009. godine reditelj Sejfetin Tokmak kontaktirao me kada je bio u Sarajevu, došao je da me vidi u SARTR i ja sam ga pozvala da pogleda predstavu „Ay Carmela“. Po povratku u Istanbul poslao mi je scenarij. Meni su se priča i uloga odmah svidjele i od marta prošle godine počeli smo sarađivati. Bila sam uključena u sve faze rada na scenariju, kao i pripreme kompletne produkcije i, evo, na našu sreću snimanje kreće - priča nam glumica.

Pobjednik CineLinka

Ona objašnjava da su „Polomljene školjke“ imigrantska priča o nadi, snovima, ljudima koji su se našli u nekom međuprostoru, između obećane zemlje i ničije zemlje, i tu pokušavaju osmisliti svoj život. Radnja se dešava u jednom dijelu Istanbula, u kojem se sreću ljudi različitih nacija, religija, kulturne i socijalne pozadine.

Alispahić je u filmu igrala glavnu ulogu. Avaz

- Ja igram Bosanku Medinu koja se našla u Istanbulu da bi obezbijedila operaciju svojoj bolesnoj kćerki. Kao i svaka majka, spremna je sve učiniti za svoje dijete, pa i po cijenu sopstvenog života. Isprepliće se nekoliko vrlo dirljivih priča, surovih, ali i duhovitih, u miljeu šarolikosti koju pruža Istanbul – kaže Alispahić.

Partneri Selmi Alispahić u filmu bit će turski glumci Engin Benli, Džumhur Sari (Cumhur), Ipek Kizilros, Ugur Memetolu (Memetoglu) i Sejdo Čelik (Seydo Celik).

Scenarij, koji je napisao Kenan Kavut, dobio je podršku turskog ministarstva kulture, Istanbulskog filmskog festivala i festivala u Jerevanu. Prije dvije godine proglašen je najboljim projektom na CineLinku Sarajevo Film Festivala. Film bi trebao biti završen u septembru ove godine, a nazimu bi išao u distribuciju.

Govorit ću dva jezika

- Ulogu smatram vrlo zanimljivom, kompleksnom i, naravno, velikim izazovom. Divno je raditi s ljudima koji su mi od početka ukazali veliko povjerenje. Zanimljivo je da će se u filmu čuti četiri jezika, a ja ću igrati na turskom i bosanskom. Što se tiše dosadašnje saradnje, vidjela sam da imam posla s visokim profesionalcima, s istinskim zaljubljenicima u svoj posao, koji iznad svega poštuju glumca - kaže Alispahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.