UOČI PREMIJERE

Elma Kazagić za "Avaz": Snimanje filma "Dr. Ilijaz" pratile su suze ispred i iza kamere

Mislila sam da su skoro tri decenije iskustva dovoljne da se prevaziđe emocija, kazala je Kazagić

Autorica filma Kazagić s kolegama. Avaz

Alen Bajramovic

8.7.2023

Dio programa obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici je i projekcija dokumentarnog filma Federalne televizije “Dr. Ilijaz”, autorice Elme Kazagić. 

Premijerno će biti prikazan u Memorijalnom centru Potočari 10. jula u 19 sati.

Priča je to o ratnom hirurgu, profesoru Ilijazu Pilavu, koji je sa svojim narodom preživio sve golgote od prvih dana opsade i prvog oslobođenja Srebrenice, preko formiranja Ratne bolnice do priključenja koloni koja će u julu 1995 godine krenuti u proboj prema slobodnoj teritoriji. Film sadrži potresna svjedočenja profesora Pilava i njegovih kolega, ali i teških ranjenika koji su zbrinjavani bez anestezije.

- Mislila sam da su skoro tri decenije iskustva dovoljne da se prevaziđe emocija koju izazivaju pojedina snimanja. Ali ovaj put, suočivši se s teškim svjedočenjima, pokazalo se da je to nemoguće. Nema osobe koja će ostati ravnodušna na doktorovu ispovjest o oproštaju s bratom. Ili o prvom urađenom neurohirurškom zahvatu, a da prije toga nikad instrumente za takvu operaciju u ruke uzeo nije. Pamtim ljude sa snimanja po različitim izjavama ili gestima. Ljude iz ovog filma pamtit ću, a sigurna sam primjetit će to i gledaoci, po tako jakoj ekspresiji lica da vam se ponekad sve kaže i da ništa nisu rekli. I po suzama koje ne prestaju. I ispred i iza kamere. A kad kazuju slušate rijeku riječi, preciznih argumenata, što je najbolji dokaz istine koja iz njih teče - kazala je za portal "Avaza" autorica filma Elma Kazagić.

Na filmu su radili i producent Edin Lonić, snimatelj Almir Čaušević, ton majstor Boris Kragulj, montažer Jasmin Nalo, autor muzike je Emir Obarčanin.

TV premijeru dokumentarni film "Dr. Ilijaz" imat će i u programu FTV 11. jula u 18.15 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.