NAJVOLJENIJI GLUMAC

Činjenice koje dokazuju kakav car je bio Robin Vilijams

Uz njegove filmove i serije smo uživali

Bio je jedan od najvoljenijih glumaca svih vremena. AP

D. R.

27.7.2023

Robin Vilijams (Robin Williams) bio je jedan od najvoljenijih glumaca svih vremena.

Njegovi filmovi su oduševili mnoge širom svijeta, a ovo su samo nekeod njih koje dokazuju kakav car je bio.

1. Nedjelju dana nakon tragične nesreće Kristofera Riva (Christopher Reeve), koji je igrao Supermena, pri jahanju, Vilijams ga je posjetio u bolnici. Robin je bio obučen od glave do pete u doktorsku uniformu, govorio je ruskim akcentom i nosio je hiruršku masku. Ponašao se kao da je pravi doktor i pravio je gomilu otkačenih ludorija. Nakon što je skinuo masku, Riv je izjavio: "To je bio prvi put da sam se nasmijao od nesreće!".

Godine 2004. Robin Vilijams je posvetio osvajanje nagrade "Sesil Demil" na dodeli Zlatnog globusa svom dobrom prijatelju Kristoferu Rivu.

2. Robin Vilijams je bio veliki prijatelj Stivena Spilberga (Steven Spielberg), a poznati režiser ga je često ga je pozivao kada je snimao film "Šindlerova lista" (1993). Spilberg bi stavio Vilijamsa na spikerfon kako bi mogao da priča viceve ​​glumcima i ekipi kako bi ih razveselio. Većinu vremena koristio je svoj lik Duha iz lampe iz crtanog filma "Aladin" (1992).

3. Kada je Robin Vilijams bio na audiciji za ulogu Morka iz Orka u "Sretnim danima" (1974), producent Geri Maršal mu je rekao da sjedne. Vilijams je odmah sjeo na glavu na stolicu. Maršal ga je angažovao, rekavši da je on jedini vanzemaljac koji je bio na audiciji.

4. Tokom snimanja glasa za Duha iz lampe u "Aladinu" (1992), Robin je improvizovao toliko da je imao skoro 16 sati materijala. Takođe je izreklamirao toliko svojih replika da je scenario za film odbijen za nominaciju za Oskara za najbolji adaptirani scenario.

5. Nakon što je osvojio Oskara za film "Dobri Vil Hanting" (1997), Robin Vilijams je poslao Peru Augustinskom (koji je bio njegov standardni njemački sinhronizovani glas) malu repliku Oskara sa napomenom: "Hvala što ste me proslavili u Njemačkoj."

6. Prihvatio je ponudu da pozajmi glas Duhu iz lampe u "Aladinu" (1992) jer je želio da bude dio tradicije animacije. U strahu da će njegov doprinos biti komercijalno iskorišćavan, prihvatio je minimalnu platu pod uslovom da se njegov glas ne koristi u robi filma, niti da Duh bude pretjerano korišćen u reklamiranju filma. Kada je Diznijev predsjednik Džefri Kacenberg prekršio oba uslova, Vilijams je odbio da ponovo radi sa Diznijem. Zbog toga je bio odsutan u ostvarenjima "Aladin 2: Povratak Džafara" (1994). Nakon što je Kacenberg otpušten, a novi izvršni direktor Džo Rot mu se javno izvinio, predomislio se i vratio da učestvuje u projektu "Aladin i kralj lopova" (1996).

7. Izuzetno se zbližio sa Lizom Jakub i Marom Vilson koje su igrale njegove kćerke u filmu "Gospođa Dautfajer" (1993) i ostao u kontaktu sa njima tokom godina. Mara ga je opisala kao izvor velike utjehe nakon smrti njene majke.

8. Tokom scene u restoranu u filmu "Gospođa Dautfajer" (1993) kada su gospođi Dautfajer (koju je glumio Robin Vilijams, prim.aut) umjetni zubi pali u čašu za vino, glumci nisu znali da će Vilijams to učiniti, a njihove reakcije na filmu su bile iskrene.

9. Robin Vilijams je pomogao da plati fizikalnu terapiju svom prijatelju Kristoferu Rivu i druge medicinske troškove.

10. Kris Kolumbus je bio zapanjen koliko dobro je Robin Vilijams glumio u filmu "Gospođa Dautfajer" (1993). Vilijams bi svaku scenu odigrao po scenariju dva do tri puta, a zatim mu je bilo dozvoljeno da improvizuje. Kolumbus mu je dozvolio da uradi mnogo improvizacija jer je odatle došao najsmješniji materijal filma. Scene su snimane 15-22 puta jer Vilijams nije bio zadovoljan sve dok scenu nije razradio iz svog sistema. Kolumbus je priznao da nikada nije znao gde će Vilijams slijedeći lik odvesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.