"AVAZ" NA LICU MJESTA

Rumunski film "Sloboda" prikazan u Narodnom pozorištu

Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu Transilvanija, gdje mu je dodjeljena Nagrada publike

Ekipa filma "Sloboda". Foto: N. N.

Ekipa "Dnevnog avaza"

14.8.2023

Takmičarski program – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala nastavljen je press projekcijom filma "Sloboda" (Freedom) rumunskog reditelja Tudora Giurgiua u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu Transilvanija, gdje mu je dodjeljena Nagrada publike. Film govori o revoluciji 1989. godine u Rumuniji. O haotičnim danima decembra 1989., tokom revolucije kojom je svrgnut komunistički režim, transilvanijski grad Sibiu postaje poprište brutalnog napada na jedinicu policije koji brzo prerasta u krvavi obračun između vojnika, policajaca, pobunjenih građana i predstavnika tajne policije.

U očajničkom pokušaju da pobjegne iz okruženja policijskog kapetana Viorela privodi vojska i ubacuje u ispražnjeni bazen sa stotinama drugih ljudi optuženih da su teroristi. Kako je istakao reditelj, ovo je nepoznata priča u javnosti.

Reditelj filma "Sloboda". Foto: N. N.

- Bilo se teško suočiti s činjenicom da se takva stvar desila. Ova priča morala je biti ispričana. Tada nije bilo društvenih mreža, a mi smo istraživali priču tri godine - rekao je reditelj Giurgiua na press projekciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.