„PRAZNIK PRAZNINE“

Jasmin Duraković za "Avaz": Premijeru posvećujemo Mirsadu Tuki

Večeras prvo prikazivanje u Bugojnu, od sutra kinodistribucija

Senad Bašić i Mirsad Tuka. Društvene mreže

4.10.2023

Film „Praznik praznine“ scenariste i reditelja Jasmina Durakovića večeras će premijerno biti prikazan u Kulturno-sportskom centru Bugojno. Glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kurtalić, dok je jednu od svojih posljednjih uloga ostvario veliki bh. glumac Mirsad Tuka.

 Kraj čekanju

Svoj kino život film počinje 5. oktobra.

- Dugo smo čekali da naš film „Praznik praznine“ krene u svoj kino život. Reakcije publike u BiH na ovaj film su nam više nego važne, imajući u vidu da se on bavi aktuelnim društvenim stanjem u Sarajevu i zemlji. Film je krimić, a žanrovski filmovi se rijetko snimaju kod nas.

U filmu igraju, uz mladu Enu Kurtalić i Nadine Mičić, velika imena bh. i regionalnog glumišta - Senad Bašić, Izudin Bajrović, Vanesa Glođo, Haris Burina, Tihomir Stanić, Slaven Knezović, Belma Salkunić i drugi. Tu su i oni koji igraju sebe, poput vizuelnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića, balerine Selme Štrbo, pisca Bore Ćosića, novinarke Kristine Ljevak i drugih.


Jasmin Duraković. Društvene mreže

U filmu je jednu od svojih posljednjih uloga imao i Mirsad Tuka te ćemo naše kinopremijere posvetiti upravo njemu. Za ovu ulogu dobio je i nagradu za najboljeg glumca na festivalu u Mostaru - kaže Duraković za „Avaz“.

Vrsta krimića

Ne odlučuju se reditelji u našoj zemlji baš često za snimanje krimića.

- Ovo je krimić evropskog ili francuskog tipa, koji je meni blizak. S druge strane, i sam život u Sarajevu danas je neka vrsta krimića za sebe. Sarajevo me inspiriralo, a ovo i jeste priča o današnjem Sarajevu - dodaje Duraković.

Nezavisna mreža

Ovo je prvi bh. filmski naslov čija je produkcija podržana od Fondacije za kinematografiju, a koji će svoju premijeru, kao i u ostatku velikih bh. gradova, doživjeti u kinima Mreže nezavisnih kinoprikazivača u 13 gradova Federacije BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.