HOLIVUDSKI GLUMAC

Bredli Kuper se za jednu scenu u filmu "Maestro" spremao čak šest godina

Film će biti prikazivan u svjetskim kinima od 22. novembra

Bredli Kuper. Netflix

H. J. I.

18.11.2023

Bredli Kuper (Bradley Cooper) ne bježi od toga da se potpuno uživi u svoje likove, otkrivajući da je proveo šest godina kako komponuje muziku za film "Maestro".

Kuper (48) se vraća u rediteljsku fotelju i igra kompozitora Leonarda Bernstajna u predstojećem biografskom filmu "Maestro", koji će se naći u svjetskim kinima 22. novembra. 

Scena od šest minuta

On je moderatoru Lin-Manuelu Mirandi otkrio da je proveo šest godina da nauči da komponuje za scenu od šest minuta.

Scena o kojoj je riječ bila je "hvatanje" Bernstajnovog čuvenog nastupa kada je dirigovao Londonskim simfonijskim orkestrom iz 1976. u katedrali Eli, što je "prestrašilo" Kupera.

- Ta scena zbog koje sam se toliko zabrinuo jer smo je uradili uživo. To je bio Londonski simfonijski orkestar. Snimljen sam uživo, morao sam da dirigujem - rekao je Kuper i dodao:

- I proveo sam šest godina učeći kako da dirigujem šest minuta i 21 sekundu muzike", priznao je, uz zahvalnost svojim "divnim učiteljima" za svu njihovu pomoć na tom putu.

- Uspio sam da dobijem sirovi snimak gdje sam upravo gledao Leonarda Bernstajna (kako diriguje) u Eli Katedrali sa Londonskim simfonijskim orkestrom 1976. godine

I tako sam morao to da proučim. I Janik Nezet-Seguin je pravio video zapise sa svim promjenama tempa, tako da sam imao sve materijale na kojima sam mogao da radim.

Zaista se radilo o tome da biram tačno ono što sam bioskopski želio i da ih zatim pozovem da nasele taj prostor i da vjerujem da su svi uradili posao.

Zato što mislim da sam znao, bio sam prestravljen, apsolutno uplašen da ne bih mogao da uživam u ovim scenama da nisam uradio posao. I svi jesu - rekao je Kuper.

Svjetska premijera

"Maestro" je imao svjetsku premijeru na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je izazvao 7-minutne ovacije.

Film i nevjerovatan prijem doveli su do suza Bernstajnovo troje djece - Džejmija Bernstajna, Aleksandra Bernstajna i Ninu Mariju Feliciju Bernstajn.

Film će u kina u ograničenom izdanju stići 22. novembra, nakon čega će biti objavljen 20. decembra na Netflix servisu za striming, piše Daily Mail.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.