PROJEKCIJA U BEOGRADU

Novinari prvi odgledali film o Džeju: "Nedelja" stiže u Sarajevo 25. januara

Izazov je kada se radi o ekranizaciji bilo čije biografije, a posebno kada se radi o biografiji ličnosti kao što je Džej

Press konferencija u Beogradu. Foto: Slavica Danilović

12.1.2024

Vrlo obećavajući početak – to su tri riječi s kojom su i producenti i akteri filma okaraketerizirali novinarsku projekciju filma “Nedelja“. Prije svega su mislili na izuzetno veliko interesovanje predstavnika beogradskih medija i njihove reakcije tokom gledanja filma, kao i na komentare poslije projekcije. 

Na konferenciji za medije najavljeno je da će beogradska premijera filma posvećenog preminulom pjevaču Džeju Ramadanovskom biti održana 16. januara, slijede Novi Sad 17. januara, Kragujevac 18., Niš 19., Banja Luka i Sarajevo 24. i 25. januara, Ljubljana 31. januara, Zagreb 1. februara, dok premijera po dijaspori kreće od 9. februara, kada će film biti prikazan u Beču.

Husein Hus Alijević. Foto: Slavica Danilović

- Bio je veliki izazov raditi na ovom filmu. Izazov je kada se radi o ekranizaciji bilo čije biografije, a posebno kada se radi o biografiji ličnosti kao što je Džej – rekao je na konferenciji za novinare producent filma Vladan Anđelković. 

– Od početka smo znali da će produkcijski najveći izazov biti kasting, odnosno odabir glumaca, a pogotovo naći Džeja, i to kako čovjeka koji će ga igrati u vrijeme početka njegove pjevačke popularnosti, tako i maloljetnog Džeja koji ima 12-15 godina. I mogu reći da smo negdje imali znanja, ali i da nas je poslužila i sreća, da poslije četiri mjeseca potrage i razmišljanja ko bi mogao da iznese ulogu odraslog pjevača dođemo do Huse Alijevića. 

Čovjek je iz tog miljea, nastupao je s Džejom, viđali su se godinama, a što se tiče malog Džeja tu smo imali sreće da je naša organizatorka jedne večeri u Skadarliji vidjela dječaka Alena Selimija koji je prodavao ruže, ona ga je odmah snimila, i već sutradan on je došao na kasting, otpjevao je pjesmu „Nedelja“ i shvatili smo da je, pored vizuelne sličnosti, dečko nevjerovatan talentiran za glumu. Doduše, postojao je problem da dečko nije znao da čita, pa onda ni da na taj način uči ulogu, ali smo i to prevazišli.

S premijere filma. Foto: Slavica Danilović

Za scenaristu filma Stefana Boškovića, najinteresantniji dio bio je istraživački rad o Džejevom odrastanju na Dorćolu (dijelu Beograda), u čemu su imali veliku pomoć Džejevog prijatelja Miodraga Miće Softića. 

- Razgovarali smo satima, ispričao nam je brojne zanimljivosti koje smo iskoristili za film“ - naveo je Bošković, dodajući da „Nedelja“ ožiljava uspomenu na legendarnog pjevača i dočarava njegov životni put od djetinjstva pa sve do početka 1990-ih godina i njegovog ulaska u muzičke vode.

Najviše pažnje predstavnika medija izazvalo je, naravno, troje aktera fima – Husein Husa Alijević koji igra Džeja, Marko Janketić (u ulozi Ise Lere Džambe, Džejevog brata od tetke i „kralja Dorćola“) i Milice Janevske, koja u filmu igra Marinu Tucaković koja je sa svojim mužem Futom Radulovićem uradila pjesme s kojima je Džej stekao popularnost. Interesantno je da Milica Janevska još nije odgledala film (želi da ga gleda na premijeri), ali je čula da je Futa Radulović odgledao film i da je zadovoljan kako je ona dočarala Marinu, tako da je od tada „mirna i više nema tremu“.

Milica Janevska igra Marinu Tucaković. Foto: Slavica Danilović

Osim troje spomenutih glumaca, u filmu igraju i Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Ana Pindović, Zlatan Vidović, Maša Đorđević, Stojša Oljačić, Ivan Jevtović, Jovo Maksić, Bajram Severdžan, Nela Mihajlović i drugi. 

Reditelj filma je Nemanja Ćeranić koji je ovom prilikom osjetio potrebu da naglasi da osim što je ovo film o jednom vremenu i dijelu Beograda, istovremeno i film o odnosu dva brata Roma, priča o dva puta i dvije različite sudbine. 

- Džej koji je na neki način bio autsajder, brata Džambu je posmatrao kao nekog ko mu je uzor, i želio je da bude kao on. Međutim, u jednom trenutku dolazi do potpunog zaokreta, gdje Džamba nestaje, a Džej postaje najpoznatiji pjevač u Jugoslaviji – kazao je reditelj Ćeranić.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.