VREMEPLOV

"Zgodna žena": Film je trebao da se zove "3 hiljade dolara"

Film je 1990. godine režirao Geri Maršal

Scena iz filma. Društvene mreže

20.2.2024

"Zgodna žena“ (Pretty Woman) je američki igrani film snimljen 1990. godine u režiji Gerija Maršala (Garrz Marshall). U glavnoj ulozi su nastupali Džulija Roberts (Julia) i Ričard Gir (Richard Gere).

Zlatni globus

Film je postao jedan od komercijalno najuspješnijih filmova devedesetih godina, sa zaradom većom od 460.000.000 dolara, a danas je jedan od najuspješnijih iz svog žanra. Džulija Roberts je za svoju izvedbu nagrađena Zlatnim globusom za najbolju glavnu glumicu, a bila je nominirana za Oskar i BAFTA nagradu.

Film je, s druge strane, dobio niz kritika i izazvao niz kontroverzi zbog "zašećerenog" prikaza ulične prostitucije, a i dan-danas ga se optužuje da je doprinio porastu raznih oblika socijalne patologije, pogotovo u postkomunističkoj istočnoj Evropi.

Uspješni biznismen Edvard Luis zaustavlja se na Bulevaru Holivud i mladu, atraktivnu djevojku moli za instrukcije kako da dođe do svog hotela. Vivijan Vard, koja radi kao prostitutka, bezuspješno pokušava da mu objasni put, pa se nudi da ga sama odveze dotamo...

Glava i tijelo

Film je trebao da se zove "3 hiljade dolara", po svoti novca koju je Edvard trebao isplatiti Vivijan na kraju njihovom druženja.

Među glumicama koje su producenti razmatrali za ulogu Vivijan bile su Sandra Bulok (Bullock), Meg Rajan (Ryan), Sara Džesika Parker (Sarah Jessica), Kristin Davis, pa čak i Madona (Madonna).

Na čuvenom filmskom posteru zapravo nije Džulija Roberts. Tačnije, glava slavne glumica spojena je s tijelom njene dublerke Šeli Mišel (Shelly Michelle). Na posteru Ričard Gir ima crnu kosu iako je u filmu sjedokos.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.