VREMEPLOV

"Flashdance": Komercijalni uspjeh unatoč lošim recenzijama

Film je 1983. godine režirao Adrijan Lin

Scena iz filma. Društvene mreže

8.3.2024

"Flashdance“ je američki muzički dramski film iz 1983. godine, reditelja Adrijana Lina (Adriana Lyn).

Premda nije mjuzikl u klasičnom smislu riječi, film je kojim dominira muzika i u kojem su pjesme u obliku videospotova, što je imalo utjecaja na mnoge filmove 1980-ih, kao što je „Top Gun“.

Veliki uspjeh

„Flashdance“ je, unatoč lošim recenzijama filmskih kritičara, postao komercijalno uspješan te je u SAD zaradio više od 90 miliona USD.

Album s muzikom iz filma požeo je veliki uspjeh i prodao se u više od 20 miliona primjeraka te je iznjedrio dva synthpop hita, "Maniac" (majkla Sembela) (Michaela Sembella) i "Flashdance... What a Feeling" Irene Kara ( Cara), pjesma koja je nagrađena Oskarom za najbolju originalnu pjesmu za 1983. godinu.

U glavnim ulogama su Dženifer Bils (Jennifer Beals) i Majkl Nuri (Michael Nouri).

Album s muzikom iz filma izašao je 15. aprila 1983. godine. Postao je izuzetno uspješan, s više od 6 miliona prodanih primjeraka u SAD i milion u Japanu te je nekoliko puta dostigao platinastu nakladu, a osvojio je i nagradu Gremi za najbolji album filmske muzike. U Japanu je „Flashdance“ bio na prvom mjestu ljestvice albuma ukupno 11 sedmica.

Brojne nagrade

"Flashdance... What a Feeling" izvela je američka pjevačica i glumica Irene Kara, koja je također pjevala naslovnu pjesmu filma „“Slava“ iz 1980., u kojem je glumila naslovnu ulogu. Kara je, zajedno s Kitom Forsijem (Keith Forsey), napisala stihove za pjesmu, dok je muziku komponirao popularni talijanski synthpop izvođač i producent Đorđo Moroder (Giorgio). Pjesma je osvojila Oskara za najbolju originalnu pjesmu, Zlatni globus i brojne druge nagrade, a u maju 1983. dospjela je na prvo mjesto Billboard Hot 100 ljestvice singlova. Unatoč naslovu pjesme, riječ "Flashdance" ne spominje se u stihovima. Pjesma se u filmu pojavljuje u uvodnoj špici te pri kraju filma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.