VREMEPLOV

"Svetac": Vrhunski lopov za kojeg se bore sve države

Film je 1997. režirao Filip Nojs

Scena iz filma. Društvene mreže

9.3.2024

"Svetac“ (The Saint) je američki triler iz 1997. godine u režiji Filipa Nojsa (Phillip Noyce) s Val Kilmerom u glavnoj ulozi. U filmu glume Elizabet Šu ( Elisabeth Shue) kao i Rade Šerbedžija.

Vrhunski lopov

Dječak bez roditelja odbija prihvatiti ime koje mu je dao svećenik te si nadjene ime Sajmon Templar (Simon) (Val Kilmer).

Kada odraste, Sajmon postaje vrhunski lopov za kojeg se bore sve države u želji da za njih obavlja tajne zadatke. Uz pomoć svojih sposobnosti i vrhunskog prerušavanja, Sajmon uspijeva pobjeći svim progoniteljima te u raznim prilikama preuzima imena svetaca.

Kada ga ruski bogataš Ivan Tretiak (Rade Šerbedžija) unajmi da ukrade formulu koju je razvila mlada naučnica Ema Rasel (Emma Russell), igra je Elizabet Šu, Svetac se zaljubi. No, kada njoj počinje prijetiti ruska mafija, on nastavlja svoj posao. Međutim, djevojka ga prati u Moskvu.

Sada, Sajmon i njegova nova ljubav moraju smisliti način kako da prevare nekoga mnogo opasnijeg od policije, a to su nemilosrdni mafijaši.

Tokom četrdesetak godina originalnog objavljivanja serije romana o Sajmonu Templaru, autora Lesija Čarterisa (Lesli Charteris), lik Sveca bio je jedan od najpopularnijih fiktivnih junaka na svijetu, što je nasljeđe o kojem je iskusni reditelj Filip Nojs morao voditi računa prilikom snimanja svog filma.

Akcija i ljubav

„Svetac" je prvoklasni komad filmske zabave u kojem se umješno spajaju elementi akcijskog filma, trilera, ljubavne priče i avanture.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.