KATASTROFALNO TROŠENJE

Kako su neki slavni izgubili novac: Neuspjeli filmovi, neplaćanje poreza i čak kupovali gradove

Uprkos brojnim inspirativnim pričama slavnih koji su se teškom mukom izvukli iz financijskih poteškoća, dešava se i suprotno

Kris Taker. Entertainment weekly

Dž. R.

30.3.2024

Samo zato što poznate ličnosti zarađuju mnogo novca, nije nužno pravilo da znaju upravljati njime. Uprkos brojnim inspirativnim pričama slavnih koji su se teškom mukom izvukli iz financijskih poteškoća, dešava se i suprotno. 

Ponekad slava rezultira katastrofalnim trošenjem, a na to nisu imuni ni muzičari ni filmske zvijezde. Pogledajte ove primjere pa sami prosudite.

Nikolas Kejdž

Prije mnogo godina Nikolas Kejdž (Nicolas Cage) bio je jedan od najbolje plaćenih glumaca u Hollywoodu. Međutim, potrošio je velik dio svog bogatstva na neke stvari, uključujući hobotnicu od 150.000 dolara i lobanju dinosaura od 276.000 dolara koju je na kraju vratio mongolskoj vladi jer se pokazalo da je ukradena.

U jednom je trenutku posjedovao 15 kuća širom svijeta, uključujući dva europska dvorca. Na kraju je američkoj poreznoj upravi dugovao 6.3 miliona dolara.

Toni Brekston

S pjesmama poput Un-Break My Heart, Toni Brekston (Braxton) jedna je od najprodavanijih muzičkih umjetnica u historiji. No, dvaput je podnijela zahtjev za bankrot, rekavši za ABC News da je to djelomično zbog muzičke industrije. Navodno je od svog prvog ugovora dobila samo 1972 dolara honorara.

Priznala je da je bila opsjednuta uređenjem doma. Rekla je da je u jednom trenutku izgubila dodir sa stvarnošću.

Stiven Boldvin

Godine 2009. Stiven Boldvin (Stephen Baldwin)  je bankrotirao. Prema ABC Newsu, navodno je bio dužan dva miliona dolara. Godine 2013. priznao je krivnju za nepodnošenje porezne prijave tri uzastopne godine i pristao platiti 300.000 dolara  zaostalog poreza.

MC Hemer 

Muzičar je, prema izračunu Forbesa, imao 1990. na računu 33 miliona dolara. No, trošio je novac na skupe stvari te je izgradio vilu s dva bazena, garažom za devet automobila, četiri mašine za suđe i dvoranom za probe. Bankrotirao je 1996. i dugovao 10 miliona dolara. 

Vili Nelson

Uprkos tome što je jedan od najuspješnijih country muzičara svih vremena, Vili (Willie) Nelson našao se u velikim problemima s poreznom upravom jer nije plaćao porez. Godine 1990. njegova je imovina, uključujući teren za golf i studio za snimanje, zaplijenjena. Pjevač je zatim sklopio dogovor s vladom i snimio album The IRS Tapes: Who’ll Buy My Memories kako bi otplatio svoj dug od 16 miliona dolara.

Kim Besindžer 

Godine 1989. Kim Besindžer (Basinger) kupila je Braselton - grad sa samo 500 stanovnika i to za 20 miliona dolara. Navodno je planirala revitalizirati grad i u njemu izgraditi filmski studio. Međutim, glumica je odustala od filma u kojem je pristala glumiti, a studio ju je tužio zbog kršenja ugovora. Kad je Kim naloženo da plati više od 8 miliona dolara, prijavila je bankrot i kasnije postigla nagodbu.

Kris Taker

Kris Taker (Chris Tucker) zaradio je veliku lovu s franšizom Rush Hour, 25 miliona dolara samo za treći film. No 2021. ga je Porezna uprava tužila za 9.6 miliona dolara  neplaćenih poreznih obveza za godine 2002., 2006., 2008. i 2010. Prošle godine postigao je nagodbu i pristao platiti 3.6 miliona dolara.

Frensis Ford Kopola

Frensis Ford Kopola (Francis Ford Coppola) možda je najpoznatiji kao režiser filmova Godfather i Apocalypse Now, ali također je režirao i film One From the Heart iz 1982. Bio je toliko strastven oko projekta da ga je financirala njegova vlastita producentska kuća. Međutim, zaradio je samo oko 600.000 dolara, u poređenju s proračunom od 26 miliona dolara. On je kasnije tri puta podnosio zahtjev za bankrot, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.