VREMEPLOV

"Telma i Luiz": Od izleta do bijega od policije

Film je 1991. režirao Ridli Skot

Scena iz filma. Društvene mreže

L. S. R.

6.4.2024

"Thelma i Louise“ (Thelma and Louise) je film ceste američkog reditelja Ridlija Skota (Ridley Scott) iz 1991. godine, sa Susan Sarandon i Džinom Dejvis (Geena Davis) u glavnim ulogama.

Sarandon i Dejvis obje su nominirane za Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu.

Dvije prijateljice

Priča sa snažnom ženskom porukom prati odlazak dviju prijateljica na izlet automobilom, no put se neočekivano pretvara u bijeg pred policijom i simbolični put prema osobnoj slobodi.

Harvi Harvey Kajtel (Keitel) je suosjećajni detektiv koji ih nastoji uhvatiti. U filmu su igrali i Majkl Medsen (Michael Madsen) te Bred Pit (Brad Pitt) kojem je uloga mladog lopova J.D. bila jedna od prvih značajnijih na filmu.

Film su pozitivno primile publika i kritika te je utjecao na niz drugih filmova i umjetničkih ostvarenja. Američka Kongresna biblioteka ga je 2016. pohranila u Nacionalni filmski registar, kako bi ostao trajno sačuvan zbog kulturnog, povijesnog i estetskog značaja.

U periodu devedesetih godina prošlog stoljeća, u Americi su snimani mnogi feministički filmovi, ali je samo jedan od njih dobio epitet legendarnog.

Oskar za scenarij

Ovo umjetničko dostignuće nagrađeno je Oskarom u kategoriji za najbolji originalni scenarij, dok je bio nominiran i u kategorijama za najbolju glumicu u glavnoj ulozi, najbolju montažu, najbolju režiju, kao i najbolju fotografiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.