SVJETSKI EKSKLUZIV

Glumačka zvijezda Emili Blant za “Dnevni avaz”: Svi smo mi pomalo haos

Nakon “Oppenhaimera” igra u “Kaskaderu”, koji u bh. kina stiže 25. aprila. Osim nje, u glavnoj ulozi je i Rajan Gosling

Blant s Goslingom na setu. © Universal Studios. All Rights Reserved.

Nerma Ajnadžić

7.4.2024

Na ljeto prošle godine dva filma bila su u centru pažnje skoro cijelog svijeta – “Barbie” i “Oppenheimer”. Rajan Gosling (Ryan) bio je kandidat za Oskara u kategoriji najboljeg glumca, i to za rolu u “Barbie”. Za najbolju sporednu ulogu u opticaju je bila Emili Blant (Emily Blunt), zbog uloge u “Oppenheimeru”. Ni jedno nije osvojilo. Ali su osvojili srca fanova oba filma kada su izveli skeč na dodjeli Oskara i ujedno pokazali kako dobro izgledaju jedno pored drugog.

Riskiranje života

Sada ćemo ih gledati na velikim platnima u ostvarenju “Kaskader” (The Fall Guy), kojeg u bh. kina donosi “Una film”, distributer studija “Universal” od 25. aprila. Blant i Rejnolds igraju rame uz rame, on kaskadera, koji stalno rizikuje svoj život, ona rediteljicu i njegovu bivšu ljubav Džodi Moreno (Jody).

“Dnevni avaz” dobio je ekskluzivni intervju sa slavnom Emili Blant, zahvaljujući “Una Filmu”.

Pažljivo birate svoje projekte. Šta vas je privuklo kod “Kaskadera”?

- Kada mi je ovaj projekt došao, došao je s imenima Dejvida Liča (David Leitch, reditelj, op.a.) i Rajana Goslinga, tako da sam znala da ću potpisati obećanje nečeg potpuno rijetkog, uzbudljivog i stilskog, a ipak utemeljenog. Jednostavno volim Dejvidove filmove, volim njihov sjaj i ludilo. A ja sam veliki fan Goslinga! Također, ideja da to bude ljubavno pismo filmovima i tim kaskaderima koji rizikuju svoje živote i udove za nas glumce, bukvalno preuzimaju naše padove, bila je tako privlačna. Osim toga, kada sam se prijavila, dio za Džodi Moreno još se pisao i razvijao, tako da su me u potpunosti doveli u kreativno krilo i morala sam s njima izgraditi svoj lik, što je bilo zaista nevjerovatno.

Kako biste ukratko objasnili ovu priču?

- Priča ukratko je da imate ovog kaskadera po imenu Kolt Sivers (Colt Seavers), kojeg glumi Rajan Gosling. On upravo prebolijeva nesreću zbog koje je skoro završio karijeru na filmskom setu. Dakle, posljednja stvar koju želi je da bude povučen u drugi set kako bi osnažio svoju karijeru kaskadera, ali privlačnost toga je što je njegova bivša ljubav, Džodi, rediteljica ovog filma. Dakle, on ulazi sa željom da je ponovo osvoji, ali na kraju postaje nevoljni lovac na glave jer je uvučen u zavjeru koja bi na kraju mogla napalmirati Džodin cijeli film. I tako, on ulazi u zamršenu mrežu pokušavajući da je osvoji.

Kakav je Vaš lik?

- Džodi je zaista topla i primamljiva, ali i ekscentrična i pomalo nered, kao i svi mi. Film na kojem radi je njen rediteljski debi, a to je smiješni ekstravagantni naučnofantastični vestern pod nazivom “Metal Storm”, i ona se, na neki način, uvalila preko glave. Džodi ima ogroman talent, ali je pod ogromnim pritiskom da izvede ovaj film i nekako visi o koncu. Dakle, posljednje što joj treba je da se pojavi bivši dečko da razotkrije sve što je izgradila i preokrene cijeli njen svijet naglavačke. Ali na kraju njihovi osjećaji jedno prema drugom i hemija koju imaju nadjačat će svaku želju da pokušaju zadržati stvari profesionalnim.

Iznad crte

Šta Vam se najviše sviđa kod nje?

- Pa, mislim da ono što volim kod nje je to što nije tako stroga rediteljka. Ona je super kreativna osoba koja je radila ispod crte kao kamerman i strastvena je u snimanju filmova. Sada radi iznad crte i očajnički želi da uspije. Pretpostavljam da volim glumiti ljude koji se bore da se izdignu iznad vode.

Kako poredite njen rediteljski stil sa stilom Dejvida Liča?

- Kao reditelj, Džodi je hrabra, odvažna i vizuelna. Ona voli živost onoga što radi i ne plaši se velikih zamaha, vrlo slično Dejvidu, ali osjećam da je Dejv više priseban nego Džodi.

Možete li govoriti o orkestraciji zajedničkog puta Džodi i Kolta?

- Kolt misli da je Džodi ta koja ga je pozvala da se vrati na set i da joj je potreban da završi ovaj film, ali to nije istina. Sve je završila producentica, Gejl (Gail), koja zaista želi da zatraži njegovu pomoć da pronađe njihovu nestalu filmsku zvijezdu i zna da ga ona nekako drži “na prstima” jer on očajnički želi da vrati njenu ljubav. Dakle, kada stigne, Kolt misli da će ga dočekati raširenih ruku, ali ustvari on je posljednja osoba koju želi vidjeti.

Blant s Goslingom na setu. © Universal Studios. All Rights Reserved.

Je li bilo zabavno istraživati svijet snimanja akcionih filmova iznutra?

- Da, bilo je toliko toga za istražiti iz svih naših iskustava u ovoj industriji. Imate ta vrlo ubrzana prijateljstva s ljudima na filmskom setu, i vi ste kao u tajnom klubu s ovim šalama i dosjetkama koje moramo ubaciti u projekt - u svemu tome postoji realnost i utemeljen osjećaj. Ovdje prikazujemo suprotstavljanje spektakla i stvarnosti snimanja filmova, što je prekrasno. To je apsurdno i divno u isto vrijeme. A postoji još jedan sloj napetosti koji dolazi s akcionim filmovima, kao što je postavljanje vratolomija satima samo da bi potom nekoga bacili sa zgrade.

Kako se reditelj poput Dejvida Liča nosi s tim sekvencama?

- Gledala bih Dejvida, koji bi bio na ivici radeći ove vratolomije koje prkose smrti. Neki od njih su bili potpuno nesvakidašnji i želio je da ih sve odradi praktično, jer je “Kaskader” njegovo ljubavno pismo kaskaderima koji riskiraju sve i strastveno se bave ovim poslom u kojem publika osjeća ono što rade. Mislim da se kompjuterski generirane slike danas previše koriste, a to što je Dejvida napisao ljubavno pismo staroškolskom načinu snimanja filmova i vratolomije bilo je predivno.

Šta možete reći o Rajanu Goslingu?

- Ne znam ko bi još mogao igrati ulogu Kolta Siversa. I osjećam da se taj izraz često koristi kod određenih glumaca, ali zaista ne poznajem nikoga ko može biti tako zadivljujući, zabavan, pametan i dovitljiv kao Rajan, a da pritom uhvati i fizički aspekt te uloge. Tako je živ, prizemljen i opušten. I on postaje heroj, ali najnevoljniji heroj. To je ono što ga čini još dražesnijim jer je tako ranjiv i takav je nered, ali ipak stručnjak, briljantan kaskader. Mislim da su se svi Rajanovi izuzetni kvaliteti morali uklopiti u ovu savršenu ulogu za njega.

Noćna mora

Kažu da odavno nije bilo ovakvog filma...

- Mislim da je romansa u filmovima ostavljena u prašini, i tužno je jer sam odrastala gledajući nevjerovatne akcione romantične komedije. Dakle, “Kaskader” je 100 posto ljubavno pismo i vraćanje na one filmove koji su za mene tako nostalgični. Vjerujem da je romansa još živa i da je u svačijim željama i srcima, pa ako možete da je snimite na velikom ekranu i nasmijete ljude, onda sam za!

Kako je bilo gledati Rajana kako izvodi vratolomije?

- Definitivno sam bila nervozna dok sam gledala Rajana kako izvodi mnoge vratolomije jer je bio tako igriv, potpuno spreman za to i sposoban. Mislim da se glumci osjećaju zaista sigurno radeći vratolomije za Dejvida Liča jer znaju da ima najbesprijekorniji tim. On ima prednosti svih profesionalaca, tako da znate da ste sigurni i nema ništa umirujuće od toga da Dejv kaže: "Obećavam da ćeš biti dobro." Vjeruješ mu, ali na drugim akcionim filmovima koje sam snimila u prošlosti ne vjeruješ uvijek da ćeš biti dobro.

Aron Tejlor-Džonson (Aaron Taylor-Johnson) igra još jedan zabavan lik.

- Da, on igra filmsku zvijezdu koja je apsolutna noćna mora. On je jedan od onih glumaca iz noćne more koje smo svi imali. Osjećam se tako loše za reditelje kada moraju da imaju posla s njima, i bila sam svjedok tome ponekad u svojoj karijeri. Dakle, Aron glumi ovog užasnog glumca za rad s kojim je sve površno, sebično i egoistično, a također je očigledno neukroćen. Definitivno sam uživala u scenama s njim u kojima pokušavam da vladam i vidim koliko je nemoguć. S Aronom je tako divno raditi jer bi sve bacio na tebe, a ti zapravo ne znaš šta će uraditi kao taj lik, što me je svakako držalo na nogama sve u režiji. Bilo je jako zabavno i ludo raditi s njim.

Šta je Hana Vadingam (Hannah Waddingham) donijela ulozi Gejl,

producentice ovog naučnofantastičnog vesterna koji režira vaš lik?

- Gejl je producentica koja je bacila oko na nagradu i neće stati ni pred čim da bi snimila film. Ona je nemilosrdna, ponekad bez kajanja, super pametna, makijavelistička i lutkarka čitave ove smicalice. Ne znamo trebamo li joj vjerovati, ili stvarno ko je ona, a Hana je tu ulogu odigrala s takvim radosnim užitkom. Bilo je divno gledati kako razvaljuje na mjestu prilično grozne producentice.

O Vinstonu Djuku

Koga igra Vinston Djuk

- Vinston glumi Dena Takera (Dan Tucker), koordinatora kaskaderstva. Vinston je tako nevjerovatan glumac, i ima takvu prisutnost i gravitaciju. Osjećate se sigurno sa Denom, volite ga i možete se osloniti na njega. Ali od Dena se traži da izvede najneobičnije kaskaderske sekvence, a kako je Džodi pomalo vrtlog kreativnih ideja, on se protivi tome, a u isto vrijeme ga vuče Kolt, koji je njegov prijatelj i mora obaviti posao također. Svi samo pokušavaju da rade svoj svakodnevni posao usred ovog haosa!

Otkriti osjećanja

- Bilo je mnogo zafrkancije, i sviđa mi se što Dejv nije želio da kaže „rez“, jer smo se rijetko držali scenarija. Osjećam kao da bismo svaki dan poboljšali i razvukli. Rajan je, posebno, stalno bio u potrazi za nečim zabavnijim i uzbudljivijim. To je ono zašto je divno raditi s njim, jer je tako živ i spontan. Volim da radim tako, a posebno kada pokušavaš da stvoriš ljubavnu priču i nešto u čemu ljudi mogu da vide sebe. Naši likovi su pomalo u haosu, pokušavaju da otkriju svoja osjećanja jedno prema drugom na nevjerovatno stvaran, a ipak, nadamo se, harizmatičan način – rekla je Blant.

Bilo bi kriminalno

- Mislim da bi bilo kriminalno ne otići ovo pogledati u kino, jer je napravljeno s toliko strasti i ljubavi prema bioskopskom iskustvu. Dakle, pronađite najveći ekran koji možete da gledate, jer ćete tada vidjeti sve slojeve, sav rad i svu ljubav koja je ušla u “Kaskadera”. Ima ponešto za svakoga: romantiku, humor, akciju, intrigu... Postoji toliko mnogo elemenata da bi mogao daleko dohvatiti veliku publiku – istaknula je glumačka zvijezda.

Priča iz prošlosti

 Koja je priča Džodi i Kolta iz prošlosti?

- Džodi i Kolt su se upoznali na prethodnom filmu na kojem su oboje radili, gdje su imali vrlo brzu ljubavnu vezu. Mislim da su mislili da bi to moglo biti trajno, ali dok je bio na filmu, doživio je prilično razornu nesreću, a onda ju je izbjegavao i nestao - što ju je, mislim, odbacilo jer je jedino željela da bude uz njega, da mu pomogne da ozdravi i bude sistem podrške. Međutim, on radi na tipičnoj vrsti kaskaderskih stvari i odlučio je da preživi ovu nesreću s tim mentalitetom, a ne s ljubavlju svog života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.