JET SET

Jasenko Houra za „Dnevni avaz“: "Laku noć tebi, Zagrebe" napisao sam na stepenicama

Houra: Opsesivno se bavim muzikom

Piše: N. AJNADŽIĆ

16.12.2017

Legendarna zagrebačka grupa "Prljavo kazalište" objavila je trostruki CD "Antologija" na kojem se nalazi 45 njihovih kultnih pjesama. 

"Crno-bijeli svijet", "Ne zovi, mama, doktora", „Marina“, "Sve je lako kad si mlad", "Heroj ulice", samo su neke od onih koje su pronašle svoje mjesto na ovom izdanju. Na taj način „Prljavci“ obilježavaju 40 godina rada.

Sretno dijete

Frontmena Jasenka Houru (57) jučer smo uhvatili dok se spremao za put u švicarski Šliren, gdje će "Prljavo kazalište" večeras nastupiti s "Crvenom jabukom".

- Tri godine smo radili „Antologiju“, a prije nekoliko dana su me zvali da kažu da je CD izašao. Birajući pjesme, oslanjali smo se na intuiciju. Uz to, završavam novi album - kazao je Houra.

Na upit ima li on omiljenu pjesma „Prljavog kazališta“, Houra nam odgovara:

- Iz moje perspektive, to je vrlo teško govoriti. Nešto ispadne onako kako ste htjeli, nešto ne. U opusu pjesama "Kazališta" ima mnogo hitova. Ali mi obično provedemo više vremena na pjesmama koje ne budu hitovi. To je tako - govori nam Houra.

Ističe da je pjesma "Sretno dijete" njemu ostala veoma draga, jer je uz nju počeo stasavati i krenuo u autorske vode.

- Pjesmu "Laku noć tebi, Zagrebe" napisao sam na stepenicama studija i uvijek mi je bila draga - rekao je Houra.

Željeli su da najavni singl novog albuma izađe na isti datum kada je prije 40 godina objavljen prvi singl. No, nisu uspjeli. Ipak, Houra nam otkiva da su dvije nove pjesme u završnoj fazi.

- "Prvi bijeg od kuće" će biti jedan od najavnih singlova - kaže Houra.

Kako nam je rekao, imaju 30 demo snimaka, a bend će odlučiti koliko njih će se naći na albumu.

Zahvalan životu

S mnogo entuzijazma Houra gleda u susret godini koja dolazi.

- Dok god biološki mislim da mogu, dotle ne razmišljam o stajanju. Ali, to je i normalno. Taj dan kada dođe, doći će sam po sebi, htjeli mi to ili ne. Mi pripadamo ljudima koji se opsesivno i strastveno bave muzikom. To je naš život kojem se moram zahvaliti, jer nikada ne bih toliko putovao, vidio ni naučio da nisam to što jesam. Meni je uvijek bilo bitno da sam na putu i da vidim druge zemlje i kako se tamo živi. Jednostavno da imam neku životnu formu u kojoj se krećem. Oduvijek sam bio takav - otvoreno govori Houra.

„Pomama“ za knjigama 

Houra priprema i knjigu koju je nazvao "Zašto sam ih sve volio", a otkrio nam je i da je, u principu, gotova, ali da se uvijek nešto ispriječi.

- Želio sam uz "Antologiju" ili malo poslije da izađe i knjiga koja nije biografija grupe. Govorit će o smiješnoj strani rokenrola i dešavanjima iza scene. A kakva je danas pomama za knjigama, sigurno ću ih imati viška - našalio se Houra.

Houra otkriva refren nove numere

Otkrio nam je i refren druge pjesme, a što je i njen trenutni radni naslov.

- Refren glasi: "Ljubav je ona stanica na koju neću stići nikada". Te dvije pjesme su praktično gotove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.