ALBUM "Za moju ludu i vječno mladu generaciju"

Minja Subota: Zbog djece sam vječno mlad

CDM

Prije nekoliko dana je predstavljen album "Za moju ludu i vječno mladu generaciju" Minje Subote, sa 13 pjesama iz njegovog bogatog muzičkog opusa za odrasle. Na disku, koji je harmonično putovanje kroz vrijeme, nalaze se, između ostalih, pjesme "Danas imam sastanak", "Mila", "Stani, stani pogledaj me malo", ali i nova numera "Susret", u duhu zlatnog vremena u kome je ovaj umjetnik stvarao.

Natalija Cajić iz "Jugotona" istakla je da pravi junaci iz pravih priča ostaju zauvijek vjerni pjesmi o šarenom svijetu u kojem vladaju djeca i dobro, a Minja je jedan od njih. Zatim je uslijedilo iznenađenje od izdavača koji je Minji Suboti uručio posebno priznanje za cjelokupo muzičko stvaralaštvo. Ali tu nije bilo kraj iznenađenjima. Nešto kasnije, Minja je Leontini Vukomanović poklonio disk sa emisijom "Muzički tobogan" iz 1985. u kojoj je pjevačica iz Požarevca gostovala sa drugovima iz škole.

Ni hladno vrijeme, ni snijeg nisu spriječili Minjine prijatelje i poštovaoce da dođu na promociju albuma. Tu su bili Vanja Bulić, Srđan Marjanović, Merima Njegomir…

Na pitanje u čemu je tajna vječne mladosti, kompozitor, muzičar, fotograf, autor i voditelj "Muzičkog tobogana" Minja Subota za "Novosti" kaže:

- Morate da imate zadatak ispred sebe, nešto što želite da uradite, ali je osnova svega druženje sa najmlađima i stvaranje za njih. To pokreće čovjeka, pamti se i zato sam sretan čovjek. Kada smo bili mladi, Ljuba Ršumović, Dobrica Erić, Pero Zubac i ja smo to radili od srca i vratilo nam se na najljepši način. Kad odem u Zagreb, Sarajevo, Pulu ili Skoplje, svuda me dočekaju isto, pozdrave se sa mnom. To je stvorilo mostove među generacijama koje niko ne može da poruši. Osjećam se kao da sam član svih tih porodica. Pa, kako da ne budem sretan? - pita se on.

Minja je u dugoj i bogatoj karijeri uspješno radio i za djecu i za odrasle i naglašava da je podjednako bilo lijepo stvarati na oba kolosjeka.

- Junaci djece treba da budu i junaci odraslih. Dragan Laković je bio takav, igrao je u serijama, bio je čudesan, pjevao je i glumio za djecu. Voljele su ga čitave porodice. To su pravi junaci. Dječiji junaci su Miki Maus i Paja Patak, ali oni su izmišljeni. A stvarni junaci moraju da budu junaci cijele porodice, da ih svi vole. "Muzički tobogan" je bio emisija za cijelu porodicu, svi su uživali, ne samo djeca - zaključio je Minja. 

Više o:

Minja Subota
NA VRH

Podijeli članak na